Aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić osvojio je još jedan mandat, navedeno je na stranici CIK-a nakon što su obrađena sva biračka mjesta.

Kako je navedeno, kandidat Koalicije “Zajedno za Srebrenicu” osvojio je 70,03 odsto, osnosno 4.466 glasova, dok je Alija Tabaković, kandidat SDA, osvojio 1.870, što je 29,32 odsto glasova.

Lokalni izbori u Srebrenici ove godine su obilježeni brojnim neregularnostima, te su tako iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica” uputili žalbu Centralnoj izbornoj komisiji BiH i zatražili da se pokrene istraga o licima koja su pristupila glasanju u Srebrenici bez važećih dokumenata Bosne i Hercegovine, kao i protiv lica koja su, kao članovi biračkih odbora, dopustili ovo grubo kršenje Izbornog zakona BiH.

No, i iz Koalicije “Zajedno za Srebrenicu” su takođe uputili zahtjev CIK-u BiH da hitno zauzme stav i oglasi se u vezi sa, kako su rekli, neregularnostima koje su se desile na dan izbora biračkim mjestima U Federaciji BiH na kojima se glasalo u odsustvu za Srebrenicu. Kako su naveli, na biralištima u Živinicama i Gradačcu nije dozvoljeno akreditovanim posmatračima iz Srebrenice da prate izborni proces, čime je prekršen Izborni zakon BiH koji to pravo garantuje.