Ministar odbrane BiH Sifet Podžić i njegovi zamjenici Mirko Okolić i Mijo Krešić primili su predstavnike Ambasade SAD-a u BiH koje je predvodio vojni ataše brigadir Michael Tarquinto, a razgovarali su o bilateralnoj odbrambenoj saradnji i reformskim aktivnostima u Ministarstvu odbrane BiH.

Također, razgovaralo se i o interoperabilnosti kapaciteta Oružanih snaga BiH, procesu modernizacije Oružanih snaga BiH i planovima za naredni period kroz različite programe saradnje sa SAD.

Podžić je naglasio značaj saradnje koju MO i OS BiH imaju sa SAD, kao najznačajnijim strateškim partnerom i najvećim donatorom Oružanih snaga BiH. On je naglasio i opredijeljenost ka ispunjavanju i implementaciji zadataka iz dokumenta “Program reformi”, bez obzira na situaciju u vezi sa pandemijom Covid-19 i ograničenih budžetskih sredstava.

Zamjenici ministra Mirko Okolić i Mijo Krešić su istakli značaj i ulogu koju SAD imaju u procesima u BiH i u pomoći koju pružaju Oružanim snagama BiH.

Razmijenili su i informacije u vezi dokumenta “Program reformi” i proceduri upućivanja ovog dokumenta u sjedište NATO-a u Brisel.

Brigadir Michael Tarquinto je ponovio opredijeljenost Vlade SAD-a da nastavi pomagati reformske procese u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH i u narednom periodu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.