Nova aplikacija Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo olakšala je komunikaciju između pacijenata i zdravstvenih radnika. Aplikacija omogućava svim pacijentima, koji imaju sumnju na Covid-19 ili su pozitivni, da putem web stranice popune osnovne anketne upitnike i tako komunikaciju sa zdravstvenim radnicima nastave onlajn putem vibera i telefona.

Put pacijenta na području Kantona Sarajevo u većini slučajeva završava u slijepoj ulici. Pozivi prema domovima zdravlja rijetko budu ostvareni, dok je sa novom mobilnom aplikacijom to znatno olakšano o čemu svjedoči naš sugovornik, koji ju je koristio.

ANEL NURKOVIĆ

“Konkretno u mom slučaju to je išlo vrlo jednostavno, prilikom samog testiranja dao sam svoje podatke i dao broj telefona. Nakon toga sam dobio SMS gdje sam se registrovao preko vibera, i nakon tri dana kada nalaz stigao dobio sam na viber link gdje sam dobio taj nalaz i daljnje uputstvo kako se dalje ponašati”.

Pristup aplikaciji je omogućen putem linka na stranici Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Cijeli proces se odvija u 4 koraka. Pacijent se registrira na web stranici, popunjava onlajn obrasce, te potvrđuje Viber registraciju. Nakon toga, pristup podatcima ima zdravstveni djelatnik, koji preuzima slučaj i nastavlja daljnju komunikacije sa pacijentom.

AMIR LJUBOVIĆ, Zavod zdravstenog osiguranja KS

“Zdravstveni radnik je taj koji kontaktira pacijenta, on već ima uvid u sve njegove podatke koji su mu potrebni da bi mogao uraditi svoj dio posla. Viber servis za dostavu rezultata nalaza PCR testova je nešto unikatno u regiji, sve što je potrebno je da pacijent prilikom uzimanja uzorka ostavi svoj telefon, čim nalaz bude dostupan i unesen u sistem dostavlja se pacijentu”.

KEMAL BEGANOVIĆ

“Po mojim saznanjima od jučer 130 osoba se prijavilo već je 60 obrađeno. Vikendom je to malo teže, ali već iza nedjelje svi oni koji su se prijavili do danas i za vikend će u ponedjeljak ili utorak biti procesuirani”.

Putem aplikacije pacijenti dobivaju sve potrebne informacije i upute ponašanja. Smanjuje se vrijeme čekanja rezultata, a istodobno se pridonosi zaštiti zdravstvenih djelatnika. Pacijenti nisu primorani dolaziti u domove zdravlja i tako smanjuju rizik od zaraze.