Za studente prve godine Univerziteta u Banjaluci nova akademska 2020/21. godina i akademska predavanja počinju 5. oktobra. Studenti ostalih godina s predavanjima će početi mjesec kasnije. Model nastave biće prilagođen epidemiološkoj situaciji.

Studenti vrijedno pripremaju ispite. Kažu da se priprema za ispit nije mnogo promijenila. Pridržavaju se preporučenih mjera. Pred profesore i dalje moraju da donesu znanje.

“Takođe smatramo da je online nastava dobra alternativa za klasični vid nastave. Osim što služi modernizaciji izvođenja nastave, služi i informatičkom opismenjavanju samih studenata”, naglašava potpredsjednik Unije studenata RS Nikola Bojić.

Model nastave zavisiće od epidemiološke situacije. Univerzitet u Banjaluci spreman je na sve kombinacije.

“One studijske grupe za koje se ne mogu ispoštovati epidemiološke preporuke vjerovatno će biti ostavljena mogućnost izvođenja nastave na daljinu, s tim da će se nastava izvoditi iz učionice. Nastavnik dođe, održi predavanje i jedan broj studenata će biti prisutan”, napominje rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

Grad Banjaluka, zajedno sa banjalučkim Univerzitetom, priprema se za jesen. U okviru pripreme za školsku godinu razmatra se i otvaranje posebne ambulante za djecu školskog uzrasta.

“Cijeli avgust ćemo se baviti s time. Prvo počinje školska godina i to će biti izazov za sve zbog povećanog broja kontakata. Tu su prvo osnovne i srednje škole a onda stižu studenti sa ispitnim rokovima a potom i početkom redovne nastave”, podsjeća gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Školska godina počinje 1. septembra. Ranije je potvrđeno da se klasična nastava u školskim klupama neće moći realizovati. Čekaju se preporuke Instituta za javno zdravstvo RS.