Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Milica Marković i direktor Privredne komore Austrije za jugoistočnu Evropu Peter Haslaher konstatovali su da postoji potencijal da se broj austrijskih kompanija u BiH poveća, te dogovorili buduću saradnju po tom osnovu.

Haslaher je rekao da planira iniciranje regionalnog projekta za jačanje investicione saradnje Austrije i zemalja jugoistočne Evrope finansiranog iz fondova EU.

On je naveo da će, kada je riječ o BiH, fokus biti na IT sektoru, preradi metala i proizvodnji auto-dijelova, preradi drveta i proizvodnji namještaja, kao i farmaciji.

Haslaher je istakao da u Sloveniji djeluje 1.200 austrijskih kompanija, u Hrvatskoj 800, Srbiji 600, BiH 200, Makedoniji 100 i Crnoj Gori i Kosovu po 50, saopšteno je iz FIPA-e.

Marković se sastala i sa ambasadorom BiH u Austriji Kemalom Kozarićem, te je konstatovano je da su austrijskim kompanijama za investiranje u BiH interesantni metalo-prerađivački sektor, proizvodnja auto-dijelova, te sve više drvo-prerađivački sektor.

Istaknuto je da su osnov za dodatne investicije u BiH liberalan zakonski režim, niska stopa poreza na dobit kompanija, kvalifikovana i rentabilna radna snaga i dugogodišnja saradnja dvije zemlje sa sličnim radnim mentalitetom i vrijednostima.

Na sastanku je bilo riječi i o pregovorima koje će voditi dvije zemlje o dvojnom državljanstvu, oživljavanju ugovora o besplatnom školovanju studenata iz BiH u Austriji, te o organizaciji određenih promotivnih događaja i aktivnosti naredne godine, s ciljem daljeg intenziviranja investiranja austrijskih kompanija.