Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da bi Beograd i Prištinu, uz 12 redovnih autobuskih linija dnevno, mogla da povezuje i avionska linija, prvi put poslije dvije decenije.

On je za RTS istakao da očekuje da će danas u Berlinu predstavnici Ministarstva privrede Srbije potpisati memorandum o razumijevanju sa njemačkom kompanijom “Lufthanza”, te da bi avio-linija mogla da zaživi kada budu ukinute prištinske takse na robu iz centralne Srbije i nastavljen dijalog Beograda i Prištine.

Govoreći o formiranju kosovskih vlasti, Đurić je naveo da je od toga ko će da formira novu vladu u Prištini, mnogo važnije da prava Srba prestanu da se gaze i da se ispune ustavne i zakonske norme, prema kojim u javnom sektoru mora da bude zaposleno najmanje sedam odsto Srba.

On je istakao da je Srpska lista osvajanjem svih 10 zagarantovanih mjesta u parlamentu Kosova dovela do toga da ko god hoće da formira vladu mora da pokuca na njena vrata.

Đurić je podsjetio da je od početka godine započela realizacija programa “Srbija 2020-2025” na području Kosova, u okviru kojeg Srbija izdvaja dodatnih 150 miliona evra za podršku srpskom narodu.

Prema njegovim rečima, prošle godine započela je realizacija 348 projekata pomoći i podrške, što podrazumijeva obnovu škola, ambulanti, bolnica i kompletne infrastrukture.

“Mislim da je veoma značajno za naš narod što je obnovljeno u potpunosti 49 crkava i manastira”, istako je Đurić.