U Srbiji se razmatra uvođenje PCR testa za ulazak u zemlju tokom novogodišnjih praznika.

Srbija je u četvrtak prijavila 7.393 nova slučaja zaraze koronavirusom i 56 umrlih od posljedica infekcije covid 19, uz dodatno povećanje broja hospitaliziranih pacijenata na respiratorima i intenzivnoj njezi.

Krizni štab srbijanske vlade najavio je za petak novu sjednicu, a jedna od ključnih odluka mogla bi biti uvođenje obaveznog negativnog PCR testa za sve državljane Srbije koji namjeravaju doputovati za novogodišnje i božićne blagadne.

Član Kriznog štaba imunolog Srđa Janković ocijenio je ranije danas kako nove mjere “još nisu konkretizirane”, ali “ostaje da se razmotri pitanje kontrole ulaska u zemlju” stranaca i državljana Srbije. Po njegovim riječima, nikome se, unatoč epidemiji, ne može zabraniti povratak u zemlju, no potrebna je kontrola “da se situacija ne bi pogoršala”.

Opcije su PCR test i karantin, ali sigurno ostaje epidemiološki nadzor i prijava, vidjet ćemo što je izvedivo, rekao je Janković za RTS.

Na pitanje kakva će biti epidemiološka situacija uoči Nove godine, Janković je rekao da bi se “određeno poboljšanje vidjelo ukoliko bi se poštivale sve mjere”, ali da u sadašnjim okolnostima nema opravdanja za masovna slavlja.

On je ustvrdio kako je zaustavljen eksponencijalni rast virusa, upozorivši da je rano govoriti o poboljšanju situacije.

“Najbitnije je spriječiti i izbjeći sva nepotrebna okupljanja”, poručio je Janković.