Mogući su znaci napretka u prekidu sukoba Izraela i Palestinaca, iako su se vazdušni udari na Pojas Gaze danas nastavili uz uzvratne raketne napade na izraelske gradove, a egipatski bezbjednosni izvori potvrdili su da se o detaljijma mogućeg sporazuma trenutno pregovara u tajnosti.

Egipatski izvor iz službe bezbjednosti koji je želeo da ostane anonimanm rekao je Rojtersu da su se dvije strane načelno dogovorile o prekidu vatre uz pomoć posrednika, ali da se o detaljima sporazuma još uvijek pregovara u tajnosti.

I visoki zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk u intervjuu za libansku tv al-Majadin izjavio je da očekuje da će Izrael i palestinske snage iz Gaze postići dogovor o prekidu vatre za dan ili dva kojim bi bili okončani desetodnevni pogranični sukobi.

Izraelski ministar za obavještajna pitanja Eli Koen je, međutim, negirao da će se prekid vatre desiti u petak.

“Postoji međunarodni pritisak da se to desi. Završićemo operaciju onda kada odlučimo da smo ispunili ciljeve”, izjavio je za radio Kan izraelski ministar.

Televizija Al Džazira prenijela je da se izaslanik UN za Bliski istok Tor Venesland sastaje sa šefom Hamasa Ismailom Hanijeom u Kataru.

Međunarodni pritisak na obje strane, kako bi se postiglo primirje, se nastavlja, a Francuska je poslala prijedlog rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN gdje se poziva na prekid vatre, dok su SAD saopštile da neće podržavati akcije koje podrivaju napore namijenjene smirivanju situacije u izraelsko-palestinskom sukobu kako su okarakterisale i ovaj prijedlog.

Predsjednik SAD Džozef Bajden ranije je u telefonskom razgovoru sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom rekao da očekuje značajnu deesklaciju na putu ka prekidu vatre, navela je Bijela kuća.

Netanjahu u izjavi nakon ovog razgovora nije pokazivao da planira da obustavi izraelske napade na lidere Hamasa i tunele za snabdijevanje, i saopštio je stranim ambasadorima da je moguće osvajanje Gaze, ali da se za sada sprovodi samo odvraćanje silom neprijateljskih napada.

Izraelske snage i Hamasa u Gazi nastavili su sa napadima i danas, a Izrael je izvršio više od dvanaest vazdušnih napada na Pojas Gaze poslije ponoći, uključujući dva u kojima su uništene dvije kuće na jugu te teritorije, čime je eskalacija nasilja ušla u 11. dan.

Zdravstvene vlasti potvrdile su da su četiri osobe ranjene u vazdušnom napadu na grad Kan Junis na jugu Gaze, a izraelska vojska je saopštila da su njene snage rano jutros pogodile objekat za skladištenje oružja, za šta je korišćena kuća jednog od zvaničnika Hamasa u gradu Gazi, i vojnu infrastrukturu koja se nalazi u rezidencijama drugih komandanata Hamasa u gradu Kan Junis.

Sirene za opasnost oglasile su se danas u gradu Beršeba na jugu Izraela i u oblastima koje se graniče sa Gazom, a nije bilo neposrednih izvještaja o žrtvama ili materijalnoj šteti a po izraelskim valastima čini se da su napadi bili manjeg intenziteta nego ranije.

Od početka borbi 10. maja, palestinski zdravstveni zvaničnici potvrdili su da je 228 ljudi ubijeno u vazdušnim napadima koji su pogoršali i onako tešku humanitarnu situaciju u Gazi, a izraelske vlasti saopštile su da je do sada ukupno 12 poginulih u raketnim napadima Hamasa.