Iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica” pozvali su Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH i druge nadležne institucije da izvrše hitnu istragu i ponište neregularne prijave putem pošte iz Srbije.

Kako su naveli, od ukupnog broja, 2.301 registrovane osobe, za glasanje putem pošte za područje opštine Srebrenica njih oko 900 je registrovano za glasanje iz Srbije.

“Od toga, čak 60 je imena Bošnjaka povratnika ili Bošnjaka koji žive u inostranstvu u drugim državama mimo Srbije. Osim njih, mnogi građani srpske nacionalnosti koji žive u gradu i rade u institucijama na području opštine Srebrenica takođe su registrovani za glasanje poštom. Sve upućuje na zloupotrebe, na koje CIK mora reagovati”, istakli su u saopštenju.

Iz “Moja adresa: Srebrenica” su poručili da jedino što CIK može uraditi je odbiti sve registracije koje dolaze iz Srbije dok se ne utvrde okolnosti provođenja registracije tamo.

Upozoravaju da se “broj registrovanih glasača iz Srbije putem pošte udeseterostručio za osam godina, kad je pokrenuta mašinerija masovnog registrovanja, koja je ‘zamijenila’ skuplju verziju – prijevoza glasača na dan izbora”.

“Na posljednjim lokalnim izborima poštom je stiglo 929 važećih glasačkih listića, od čega je 683 bilo za probosanskog kandidata. Na izborima 2012. godine za probosanskog kandidata je stiglo 328 glasova putem pošte, dok su za druge kandidate zabilježena 62 glasa putem pošte”, naveli su iz “Moja adresa: Srebrenica”.

Dodali su da neće prihvatiti nastavak teškog kršenja biračkog prava.

“Sa svakim fiktivnim glasačem iz Srbije poništava se glas jednog povratnika, jednog građanina Srebrenice koji stvarno živi tu ili jednog našeg prognanika koji još nije ostvario pravo na povratak”, poručili su iz “Moja adresa: Srebrenica”.