Premijer Poljske Mateuš Moravjecki potvrdio je tokom razgovora sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel da Varšava ostaje pri vetu koji je stavila na prijedlog budžeta EU zbog toga što je vladavina prava jedan od uslova za dobijanje novčanih sredstava.

Poljska i Mađarska blokirale su prijedlog budžeta u iznosu od 1,8 biliona evra, uključujući nekoliko milijardi evra za oporavak od pandemije virusa korona.

“Potvrđujem našu spremnost da stavimo veto na prijedlog budžeta ukoliko ne pronađemo rješenje koje je dobro za EU kao cjelinu, a ne samo za njene pojedine članice”, napisao je Moravjecki na “Fejsbuku”.

EU trenutno sprovodi istragu protiv vlasti Poljske i Mađarske zbog onoga što u Briselu nazivaju podrivanjem nezavisnosti pravosuđa i medija u tim zemljama.

Moravjecki je juče u Briselu razgovarao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Portparol poljske Vlade Pjotr Miler rekao je državnoj novinskoj agenciji PAP da je Moravjecki poslao još jedno pismo predsjedniku Evropske komisije Ursuli fon der Lajen u vezi sa pokušajima EU da poveže izdvajanje novčanih sredstava sa zabrinutošću u vezi sa vladavinom prava.