Ljetne olimpijske igre, koje su prošle godine odgođene zbog pandemije, održat će se od 23. jula do 8. augusta ove godine bez obzira na situaciju s novim koronavirusom, izjavio je danas predsjednik Organizacionog odbora Yoshiro Mori.

Kako je izvijestila francuska agencija AFP, Mori je odlučno odbacio svaku sumnju o održavanju igara.

“Mogu sa sigurnošću reći da ćemo organizirati Olimpijske igre, bez obzira kako se razvijala pandemija”, rekao je Mori na današenjem sastanku organizatora Igara s japanskom vladom.

“Moramo ići dalje od rasprave o tome da li će se održati ili ne. Pitanje je samo kako ćemo ih organizirati”, dodao je Mori na sastanku s vladom, koja poput organizatora insistira na tome da se igre mogu sigurno održati uprkos rastućim infekcijama covida-19 širom svijeta, uključujući Japan.

Istovremeno, japanski premijer Yoshihide Suga za mjesec dana produžio je vanredno stanje zbog koronavirusa u Tokiju i nekoliko drugih dijelova, do 7. marta.

Pooštrena granična ograničenja nametnuta rastućim infekcijama već su dovela do odgađanja nekih sportskih takmičenja u Japanu, uključujući prvo ovogodišnje olimpijsko testiranje, kvalifikacije za sinhronizirano plivanje zakazane za mart.

Olimpijska baklja treba da započne putovanje Japanom 25. marta.

U srijedu se očekuje da će organizatori predstaviti detalje opsežnih protumjera protiv koronavirusa koje su osmislili za Igre u Tokiju 2020, a koje su odgođene u martu prošle godine dok se virus širio svijetom.

Javno mnijenje i dalje oklijeva da podrži OI, jer je 80 posto Japanaca u anketi iz januara zatražilo daljnje odgađanje ili čak otkazivanje Igara.

Organizatori su više puta naglasili da ni jedna od ovih opcija nije na stolu, a imaju i snažnu podršku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i sportista širom svijeta.