Rusija se zalaže za razvoj saradnje i jačanje stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu, posebno nakon povećanih rizika poslije izlaska SAD iz Ugovora o nuklearnom oružju srednjeg dometa /INF/, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Rusija se dosljedno zalaže za formiranje atmosfere konstruktivne saradnje i jačanje stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu. To se, takođe, odnosi na vojnu i političku sferu gdje su se rizici i prijetnje znatno povećali nakon što je INF sporazum raskinut na američku inicijativu”, rekao je Putin.

Putin je dodao da je u svrhu stabilizacije situacije i sprečavanja nove runde trke u naoružanju Rusija jednostrano proglasila moratorijum na razmiještanje raketa srednjeg i kraćeg dometa u azijsko-pacifičkom i drugim regionima svijeta, dok se SAD uzdržavaju od raspoređivanja takvih raketa.

“Otvoreni smo za ozbiljan razgovor o ovom pitanju sa svim državama”, rekao je ruski predsjednik.

Prema njegovim riječima, budućnost azijsko-pacifičkog regiona zavisi od političke volje država regiona za saradnju u interesu zajedničkog razvoja.

On je dodao da uz takav pristup uspjeh sigurno neće izostati. Rusija je spremna da da svoj doprinos u tom zajedničkom rastu.