Državno prvenstvo u cestovnom biciklizmu, odnosno utrka “Hercegovina Classic”, održat će se danas u Mostaru u organizaciji udruženja “Hercegovina bicikl”, Biciklističkog kluba (BK) Mostar i Biciklističkog saveza BiH.

Na prvenstvu će nastupiti najbolji cestovni biciklisti Bosne i Hercegovine koji će se boriti za UCI bodove koji se računaju za kvalifikacijsku normu za Olimpijske igre, saopćeno je na službenoj internet stranici BK-a Mostar.

Po riječima predsjednika udruženja “Hercegovina bicikl” Tonija Zorića, na prvenstvu će nastupiti bh. biciklisti u svim kategorijama.

“Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo biti domaćinom jednog Državnog prvenstva, zapravo jedne od najbitnijih utrka gdje se biciklisti bore za naslov državnog prvaka i vrijedne UCI bodove. Utrka Državnog prvenstva ove godine nosi naziv ‘Hercegovina Classic’, u njoj će i Mostar i Hercegovina imati nekoliko svojih predstavnika, a naša želja je da predstavimo Hercegovinu kao zemlju sporta i prikažemo je kao poželjnu turistički destinaciju”, kazao je Zorić.

Biciklizam u Hercegovini u velikoj je ekspanziji, a tome je, navode iz “Hercegovina bicikla”, pridonio i rad ova dva udruženja koji rade na poboljšanju uvjeta za bavljenje biciklizmom u smislu izrade biciklističke infrastrukture, turističke ponude, te predstavljanju biciklizma kao sporta i zdravog načina življenja.

Dodao je kako se veliki napori ulažu i u promociju profesionalnog biciklizma u Hercegovini.

“Već šest godina u nizu organizatori smo Državnog prvenstva u brdskom biciklizmu, a sada zajedno s Biciklističkim savezom BiH već drugu godinu organiziramo i Državno prvenstvo u cestovnom biciklizmu. Vjerujemo kako ćemo i ove godine unatoč problemima s pandemijom i teškim uvjetima u kojim se nalazimo uspješno iznijeti ovaj projekt te opravdati povjerenje koje nam je dano za organizaciju ovako važnog događaja za biciklizam u BiH”, dodao je Zorić.

Start utrke planiran je u 12 sati ispred tržnog centra Mepas Mall, odakle će biciklisti voziti zatvorenu vožnju kroz grad, a nakon toga ih čeka uspon prema Gorancima i borba za naslov državnog prvaka.

Utrka se organizira uz pomoć generalnog pokrovitelja Federalnog ministarstva kulture i sporta, partnera Sportski savez Grada Mostara i Ministarstva unutrašnjih poslova HNK-a, te sponzora.