Stari grad u Mostaru bez ljudi u popodnevnim satima, pred kraj marta, upućuje na to da se događa nešto ozbiljno. Mostar je utonuo u mir, što ukazuje na to da se građani pridržavaju preporuka nadležnih u vezi s koronavirusom.

Pandemiju su ozbiljno shvatili i u Civilnoj zaštiti Mostar. Počeli su sa pripremama izolatorija, koji ima potencijal da po potrebi postane i bolnički smještaj.

“Pojavom prvog slučaja u gradu Mostaru krenulo se u realizaciju ove ideje, nađen je ovaj objekat. Morali smo ga opremiti, svih 50 soba opremili smo sa krevetima, stolovima i stolicama. Svaki potencijalni korisnik smještaja će tako imati i mokri čvor za sebe”, rekao je Božo Ćorić, Civilna zaštita Grada Mostara.

Objekat se nalazi u prigradskom mostarskom naselju Rodoč, koji je dio kompleksa nekadašnje Vazduhoplovne gimnazije Maršal Tito. Zgrada ima sistem grijanja, toplu vodu i osposobljenu kuhinju. U upotrebu može biti pušten odmah, ali svi se nadaju da do toga neće doći. Naročito zdravstveni radnici.

“Kada bi ovo ovdje bio izolatorij, onda bi se naše osoblje trudilo da educiraju osobe koje su u izolaciji vezano za kontakte sa drugim osobama. Kada bi ovaj objekt bio bolnica, tada bi tu profunkcionisala jedna naša ambulanta. Imali bi kompletan tim – od liječnika do medicinske sestre”, kaže Kristina Perić, glavna sestra Doma zdravlja Mostar.

Federalni štab Civilne zaštite izdao je naredbu općinskim i gradskim štabovima da osiguraju i pripreme prostore koji će služiti kao izolatorij.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona stavila je na raspolaganje Civilnoj zaštiti mostarski Hotel “Ero”, koji će biti korišten u skladu sa razvojem epidemiološke situacije.