Šestog dana, 5. Festivala antifašističkog filma koji se održava u okviru Dana Mostarskog bataljona koji su organizovani povodom 80. godišnjice formiranja ovog slavnog partizanskog bataljona, publika će večeras imati priliku pogledati film “Boca u moru”.

Film “Boca u moru”, snimljen 2013. godine, razbija predrasude različitih strana besmislene vjerske, ratne i političke manipulacije i ispranog religijskog ekstremizma u kojem mladi Palestinac i mlada Jevrejka pokušavaju pronaći zajedničke interese i ljubav.

Tai ima 17 godina, a Naim 20. Ona je Izraelka, francuskog porjekla, a on – Palestinac! Tai živi u Jerusalimu, a on u Gazi. Oboje su rođeni u ponosnim porodicama. Nalaze se u osjetljivim godinama, kada moraju da se nose s stalnim opasnostima i uslijed okruženja u kom rastu. Kada Tai bude svijedok bombaškog napada u lokalnom kafiću, odbija da mrzi pripadnike drugog naroda. Piše poruku, stavlja je u bocu i baca u more. Otkriće je Naim. Od tada njih dvoje počinju da se dopisuju, i rađa se mala nada da će im novostečeno prijateljstvo uliti snagu da se suoče s okrutnostma svijeta i promijene ga onoliko koliko je potrebno da se uklope…

Projekcija je na Memorijalnoj sceni 2532 sa početkom u 21 sat, ulaz je slobodan.