Uz zvuk sirene koja je u vremenu rata u Mostaru značila opasnost po građane, te tradicionalnim skokom bez aplauza s novog luka i bacanjem cvijeća u rijeku simbolično u 10:16 sati, obilježena je 27. godišnjica rušenja najvrijednijeg simbola Mostara – Starog mosta.

Glasnogovornik Kluba skakača u vodi “Mostari” Saša Oručević rekao je da je svaka godišnjica rušenja tužna te da te 9. novembar u historiji grada ustvari crni dan.

“Skok bez aplauza je najmanje što naš Klub može učiniti. Poruka je to da se nikada i nigdje više ne dogodi takva glupost. Danas smo tu uprkos pandemiji, podsjetit ću da su na današnji dan prije 27 godina ljudi dolazili do mosta i pod granatama”, rekao je.

Prije 27 godina srušen je simbol Mostara – Stari most

Rušenje Starog Mosta

Na današnji dan prije 27 godina snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO), nakon dvodnevnog granatiranja, srušile su Stari most u Mostaru. S njim je uništena i cijela stara jezgra Starog grada među kojima je nekoliko monumentalnih džamija, medresa i jedini hamam u Hercegovini.

Rušenje Starog mosta počelo je dvadeset dana ranije, a intenzivno 8. novembra 1993. Gađan je s obližnjih planinskih visova Planinice i Stotine granatama velike razorne moći. Granate su padale i na kule Taru i Halebinku koje su svojevrsni statički uteg mostu. Cijela jedna ulica sa dućanima zvana Kujundžiluk potpuno je nestala. Granate su dva dana za redom intenzivno rušile dio po dio mosta. Devetog novembra u 10 sati i 16 minuta most je pao u Neretvu.

Međunarodni krivični sud u Hagu, u presudi iz 2017. godine, kojom je za ratne zločine nad Bošnjacima na 111 godina zatvora osuđena “haška šestorka” predvođena Jadrankom Prlićem, zaključio je da je Stari most bio legitiman vojni cilj.

U julu 2004. godine svečano je obilježen završetak rekonstrukcije Staroga mosta, a godinu dana nakon toga, u julu 2005. godine Stari most i stara gradska jezgra upisani su na listu UNESCO-a.

Stari most u Mostaru, kada je izgrađen, bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu. Dao ga je sagraditi 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin. Stari most ima izražen luk širok četiri metra i 30 metara dug. Svojom visinom od 24 metra, na najvišem mjestu, most dominira rijekom Neretvom. S oba kraja završava s jednim obrambenim tornjem, Hellebija na sjeveroistoku i Tara na jugozapadu, koji se zajedno nazivaju “mostari”, te slovi za jedan od najvećih arhitektonskih dostignuća svog vremena.