Predsjednici mostarskih gradskih odbora pet političkih stranaka (SDP BiH, Naša stranka, Platforma za progres, HDZ 1990, Prva mostarska partija) uputili su otvoreno pismo predstavnicima međunarodne zajednice u kojem ukazuju na nepravilnosti otkrivene prilikom novog brojanja glasova na pojedinim biralištima, te traže ponovno prebrojavanje svih glasačkih listića s lokalnih izbora za Gradsko vijeće Mostara.

“Alarmantna je činjenica da se na svakom biračkom mjestu, po izvještajima naših promatrača, pronalaze glasački listići koji su pripisani jednom političkom subjektu, a u stvari pripadaju našim kandidatima, strankama, koalicijama i političkim subjektima. Više je nego očigledno da se u određenim slučajevima radi o svjesnoj zloupotrebi izbornog procesa i svjesnom pokušaju izborne krađe kako bi se prekrojila stvarna izborna volja građana Mostara”, navodi se u zajedničkom otvorenom pismu.

Stranke upozoravaju kako su u pojedinim slučajevima izrazito male razlike u broju glasova koji odlučuju o tome koji će politički subjekt osvojiti vijećnički mandat, pa tako u jednom izbornom području samo jedan glas presuđuje tko će osvojiti mjesto gradskog vijećnika.

“Zbog toga Vas ovom prilikom, kao predstavnike demokratskih zemalja i institucija, molimo da izvršite svoj neosporni demokratski autoritet i utjecaj kako bi Središnje izborno povjerenstvo BiH donijelo odluku da se u Mostaru izvrši ponovno prebrojavanje svih glasačkih listića za političke stranke i kandidate na gradskoj, ali i na svim područnim izbornim listama”, navodi se u pismu.

“Smatramo da bi zbog ovih dramatičnih činjenica Središnje izborno povjerenstvo BiH moralo po službenoj dužnosti donijeti takvu odluku. Samo na taj način moći ćemo svi zajedno zaključiti da je ispoštovana volja građana Mostara koji bi tako konačno dobili legalne i legitimne predstavnike u Gradskom vijeću”, navodi se na na kraju otvorenog pisma.

Pismo potpisuju predstavnica Izbornog štaba BH Bloka Mostar – SDP BiH, Naša stranka Lana Prlić, predsjednik Gradskog odbora Naše stranke Mostar Tarik Tanović, predsjednik Gradskog odbora SDP BiH Mostar Arman Zalihić, predsjednik Gradskog odbora Platforme za progres Mostar Mak Mehić, predsjednik Gradskog odbora HDZ 1990 Mostar Zoran Petrić i predsjednik Prve mostarske partije Semir Drljević.

Otvoreno pismo upućeno je na adresu visokog predstavnika, Izaslanstva Europske unije u BiH, OESS-a, Središnjeg izbornog povjerenstva BiH te veleposlanstava SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Švedske i Norveške.