Nakon višegodišnjih zastoja krenula je druga faza radova na izgradnji Kazneno popravnog zavoda Mostar u južnom prigradskom naselju Jasenica. Za nastavak gradnje obezbijeđeno je oko tri miliona KM iz federalnog budžeta, a rok za završetak druge faze radova je 12 mjeseci. Namjera je što prije izmjestiti zatvorenike u novi zatvor, pošto se stari zatvor u Mostaru nalazi u centru grada.

Radovi na mostraskom zatvoru uskoro će krenuti punom parom. Uklonjene su prepreke – Vlada FBiH je osigurala novac, a nakon žalbi na konkursnu procedure, odabran je izvođač radova.

Završena je tek prva od ukupno četiri faze novog mostarskog zatvora. Riječ je o Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog i poluotovrenog tipa, kapaciteta za 400 osoba. Namjera je u roku od dvije godine završiti treću fazu radova, odnosno staviti u funkciju zatvor poluotvorenog tipa.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 30 miliona KM sa posljednjom fazom izgradnje objekta zatvorenog tipa u okviru zatvorskog kompleksa. Time bi se konačno izmjestio zatvor iz središta Mostara na periferiju.