Do nedjelje poslijepodne u Bosni i Hercegovini je za hrvatskog predsjednika glasalo 28.300 birača, što je za devet hiljada više nego prije dvije sedmice, pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini mogu glasati na 44 biračka mjesta, u gradovima sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava: Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci, Livnu i Vitezu. Mediji cijelu nedjelju izvještavaju o gužvama na i oko biračkih mjesta u Mostaru.

Prve izborne rezultate DIP će na svojoj mrežnoj stanici objaviti već sat po zatvaranju birališta, prenosi Hina.

U Mostaru su jutros otvorena biračka mjesta za drugi krug predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj na kojima će birači odlučivati između Kolinde Grabar Kitarović (HDZ) i Zorana Milanovića (SDP).

Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini od 7 do 19 časova moći će glasati na ukupno 44 biračka mjesta i to u gradovima sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH. Najviše biračkih mjesta, njih 19, ima u Mostaru.

Na sedmim predsjedničkim izborima od nezavisnosti, hrvatski birači odlučuju ko će u idućih pet godina biti na čelu države: Kolinda Grabar-Kitarović ili Zoran Milanović, kandidati koji su u prvom krugu, 22. decembra, osvojili najveći broj glasova.

Pravo da biraju ima 3.860.000 hiljada birača u Hrvatskoj i inostranstvu, gotovo 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug.

Birači glasaju i u Sarajevu

Hrvatski državljani s pravom glasa na predsjedničkim izborima u Republici Hrvatskoj koji žive u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od 7 časova pristižu na birališta u Srednjoj ekonomskoj školi kako bi glasali u drugom krugu izbora. Glasanje protiče bez problema.

Banjaluka: Hrvati u BiH očekuju više podrške

Hrvatski državljani s pravom glasa danas u Konzulatu Republike Hrvatske u Banjaluci na dva biračka mjesta biraju između dvoje kandidata na drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.

Ivan Alandžak iz Šargovca kod Banjaluke od predsjedničkih izbora očekuje puno, ali kaže da se slabo šta mijenja.

“Svaki puta glasujemo, ovi gore – ne vide nas, ne vide našu djecu koja su istjerana iz Banjaluke, godinama žive po svijetu, a mi ovdje tugujemo za njima, niko više ne spominje i ne priča, niko se ne interesuje za njih da se vrate”, rekao je Anadžak.

Manda Kovačić iz Kotor Varoši kaže da za sada ne očekuje ništa, a da će znati može li očekivati nešto kada budu objavljeni rezultati glasanja.

“Zavisi ko će pobijediti”, rekla je ona.

Ilija Milovac iz Banjaluke glasao je, iako ne očekuje ništa.

“Od izbora ne očekujem ništa jer to je u drugoj državi”, kazao je Milovac i dodao da se sve svodi samo na predizborna obećanja i da lažu svi koji kažu da će pomoći.

Banjalučanin Ljubomir Horvat smatra da osoba koja je na čelu Hrvatske može imati mnogo uticaja na život Hrvata u BiH ukoliko to želi.

“Nema puno ovlasti, ali može bar psihički da podigne moral ovom jadnom stanovništvu u BiH”, rekao je on.