Nakon brojnih bezuspješnih pregovora, članovi Sindikata medicinskih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, danas su organizovali još jednu protestnu šetnju. Zaustavili su se ispred kantonalnog Ministarstva finansija te ispred zgrade Vlade tražeći potpisivanje kolektivnog ugovora.

” Vlado, srami se i “Ostavke” moglo se čuti ispred zgrade Vlade HNK, pošto su stigli članovi Sindikata medicinskih radnika, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo. Ovo je još jedna u nizu protestnih šetnji čalnova sindikata, koji su u štrajku gotovo četiri mjeseca. Istaknuli su kako je Vlada HNK jedini krivac zašto se ne rješava stanje u zdravstvu.

Jučer su na svojoj skupštini premijera Nevenka Hercega i ministra zdravstva i finansija Gorana Opsenicu i Adnana Faladžića proglasili personama non grata, ističući kako su oni jedini i glavni krivci za potpuni kolaps u zdravstvu u HNK.

Oko 2600 članova sindikata ujedinjeni su i traže potpisivanje kolektivnog ugovora. Naglasili su kako Vlada nije prihvatila ni jedan od dva ponuđena prijedloga koji je Sindikat zdravstva tražio.

DALIBOR VUKOVIĆ, član pregovaračkog tima Sindikata zdravstvenih radnika HNK

Od ovog trenutka ćemo protestovati svaki dan ispred Vlade i donijećemo nove snažnije mjere, sve dok Vlada HNK ne udovolji zdravstvenimn radnicima i s njima ne potpiše kolektivni ugovor.

IVICA ANIĆ, predsjednik Sindikata SKB Mostar

“Moramo naglasiti da se ministar zdravstva Goran Opsenica nijednom nije pojavio među zdravstvenim raadnicima. Ono što mu naziv govori- ministrirati znači služiti- on to nijednom nije uradio. Jedini je ministar koji to nije uradio. I treba da ga bude sram. I treća osoba koje nema ovdje je ministar Faladžić.

Nakon protesta razišlo se oko 20 članova sindikata, koliko je smjelo doći zbog epidemioloških mjera, a isto toliko je bilo i policajaca.

Sindikalisti su se obratili i pacijentima, koji ne mogu ostvariti zdravstvenu pomoć, te im poručili da se obrate premijeru Hercegu da ih on uputi šta da rade, poručujući da su on i dva ministra glavni krivci za stanje u zdravstvu.