Federalno ministarstvo razvoja, preduzetništva i obrta potpisalo je danas u Mostaru 399 ugovora o dodjeli podsticajnih grant sredstava. Radi se o korisnicima kojima su sredstva odobrena kroz osam projekata. Za ovu namjenu izdvojeno je tri miliona i 406 hiljada konvertibilnih maraka. 

Riječ je o podsticaju inovatorima pojedincima, udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama u unaprijeđenju institucionalne preduzetničke infrastrukture, tehničkom usklađivanju, podsticaju i opstanku starih i tradicionalnih zanata i podsticaju razvoja vezanih i posebnih obrta.

Prema riječima federalnog ministra razvoja, preduzetništva i obrta Amira Zukića, ovim će biti uposleno više od 300 radnika.

“Sigurno je da ovi projekti značajno pomažu podsticanje razvoja malog i srednjeg preduzetništva. Možda je još važniji momenat stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, poslovne regulative koja značajno olakšava poslovanje malih i srednjih preduzeća. Mi pokušavamo otkloniti sve administrativne barijere kroz donošenje novih i popravku starih propisa, da se stvori bolji poslovni ambijent”, kazao je Zukić.