Sporazum o osnivanju bosanskohercegovačkog bloka u Mostaru za zajednjički nastup na lokalnim izborima, uz predsjednike lokalnih organizacija SDP-a BiH i Naše stranke, potpisali su i predsjednici SDP-a BiH i Naše stranke Nermin Nikšić i Predrag Kojović.

Kroz ovaj inicijalni sporazum ove dvije stranke, na izbore, koji bi se trebali održati 20.decembra ove godine izaći će pod zajedničkim nazivom bosanskohercegovački blok.


ARMAN ZALIHIĆ, predsjednik GO SDP Mostar

Sporazum predviđa formiranje zajedničkog vijeća u kojem će biti tri člana SDP i tri člana Naše stranke, koji će konsenzusom donositi odlulke. To viojećekma zadatak da do kraja mjeseca dogovori koaliciju i ja sam optimist u tom pogledu”

TARIK TANOVIĆ, predsjednik GO Naša stranka, Mostar

Očekujem od svih građana da izađu na izbore,pogledaju sporazum i prate nas u njegovom sprovođenju”.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić rekao je da je više tu kako bi dao podršku gradskim organizacijama.

“BH blok se želi takmičiti na izborima u cijelom Mostaru. Želimo jedinstven Mostar za sve građane”, rekao je Nikšić.

Odgovarajući na pitanje oko današnje Odluke CIK-a o štampanju glasačkih listića, Nikšić je rekao:

“I Peđa i ja smo u dali podršku promjeni sastava CIK-a, jer je bilo primijetno koliko se pojedinne stranke favorizuju i kako je negativna odnos bio prema SDP-u. Nadam se da je CIK vodio računa o svim aspektima određivanja tog posla”, rekao je Nikšić.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je kako ne žele da građani glasaju za stranke već programe i ciljeve s jasnim rokovima. Naglasio je kako vjeruje u Mostar kao jedinstven grad, u kojem na prvom mjerstu žive građani.

Dodao je kako je ovo veliki dan za Mostar, i podsjetio Mostarce da ovi izbori nisu nikakav rezultat dogovora SDA i HDZ već da jer sud u Strazburu presudio.

“Rješenje koje su namentuli je pokušaj da se izbjegne rješenje koji bi nametnuo Evropski sud a koje bi s građanske perspektive bilo puno bolje”, poručio je Kojović.