Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) udruženi u dva sindikata, Reprezentativni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu HNK-a, održali su jutros polusatnu protestnu šetnju kako bi upozorili vlasti tog kantona na zahtjev za potpisivanjem kolektivnog ugovora.

Od ministra zdravstva i Vlade HNK traže da napokon budu započeti pregovori, te da u što skorijem vremenskom periodu potpišu kolektivni ugovor na koji čekaju skoro godinu i pol.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK Dalibor Vuković rekao je da je sramotno što zdravstveni radnici u vremenu pandemije moraju prava tražiti na ulicama, kao i da vlast u tom kantonu radnike već godinu i pol “zavlači” različitim pravnim zavrzlamama.

“Radimo dostojanstveno svoj posao i sve što tražimo je bolji status u društvu. Stoga, s ovog mjesta šaljemo poruku ministru zdravstva i Vladi HNK da ćemo, ukoliko ponovo izostane njihova reakcija, možda već i krajem naredne sedmice, donijeti odluku o potpunoj obustavi rada i pokretanju generalnog štrajka. Za sve eventualne posljedice odgovorni će biti Vlada HNK i ministar Goran Opsenica”, poručio je Vuković.

On je najavio da će sindikati uskoro obavijestiti sud da se Ministarstvo zdravstva HNK ne ponaša u skladu sa zakonom.

“Ako naš generalni štrajk prema mišljenju suda bude protivan zakonu, neka ga odmah prekinu. Napominjem i kako smo godinama radili na minimalcu i bili radnici koji su među najslabije plaćenima u Federaciji BiH. Prije dvije godine naše plate su povećane uz obećanje da će da će se prateći troškove života, pregovarati o novim kolektivnim ugovorima”, rekao je Vuković.

Ivica Anić, predsjednik Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, izjavio je da sindikati dosad nisu dobili odgovor ministra Opsenice te da su iz medija saznali da je premijer naredio formiranje pregovaračkog tima Vlade.

“Dva puta smo trebali pregovarati, ali se gospoda iz Vlade na pregovorima nisu ni pojavili. Inspektor rada bio je naložio pregovore za 14. septembar, međutim iz Vlade se ni tada nisu pojavili pa se krenulo s procedurom formiranja Mirovnog vijeća. A, ministar je nedavno kazao kako ovdje spora nema. Na ovakav način mogli bismo ‘pregovarati’ do 2030. godine. Ako već kažu da smo zaslužili jednaka prava kao i doktori i stomatolozi, neka nam ponude ugovor u skladu s tim, a mi ćemo ga takvog sutra potpisati”, rekao je Anić.

On je također istakao kako j Vlada HNK dosad na zdravstvenim radnicima uštedila oko milion maraka.