Mostar će u petak, već desetu godinu, da ugosti najveća regionalna i svjetska imena ulične umjetnosti na Strit Art Festivalu. Otvaranje festivala biće obilježeno uz TRI DE maping prezentaciju na Starom mostu, koja će uz zvučne elemente posjetiocima dati kompletan audio-vizuelni doživljaj.

Ovoga tjedna u grad dolaze umjetnici iz cijeloga svijeta, koji će dio svoga rada ostaviti na mostarskim fasadama.

Marina Đapić, umjetnička direktorica Street Arts Festivala

“Uspjeli smo u suradnji s domaćim, regionalnim i inostranim umjetnicima učiniti Mostar prepoznatljivim mjestom u street art zajednici širom svijeta”.

Među svjetskim umjetnicima koji će oslikavati murale u Mostaru, ove će godine biti i Erik Burke. Ovaj američki umjetnik kaže kako je bit murala u tome da se umjetnik izrazi bez ograničenja.

“U Americi postoje mnogi festivali murala, ali Amerika je veoma posvećena vlasništvu i kontroli, pa je za umjetnika jako lijepo doći na mjesto gdje možeš biti svoj, biti kreativan i slijediti svoju viziju, a da ti na tom putu nitko ne govori ovo možeš ili ne možeš”, kazao je Burke.

Osim oslikavanja murala na desetak lokacija festival donosi i off program gdje su planirani razgovori s umjetnicima, performansi i glazbeni programi, a najveća atrakcija, najavljuju organizatori, bit će audio vizualna projekcija na Starome mostu.

Sabina Maslo, organizatorica

“Ispred tima smo svoje puno povjerenje pružili umjetniku koji će doći i odraditi taj performans i napraviti nešto novo što nije viđeno u Mostaru.”

Šejla Hatić Maslo, organizatorica

“Na taj specifičan način želimo još više proslaviti ovu desetu godišnjicu.”

Deseta godišnjica je značajna, jer su do sada umjetnici iz cijelog svijeta u Mostaru oslikali oko 200 murala na javnim objektima i time ovome gradu dali novi sjaj, a građanima poklonili umjetnost za svakodnevni život.