Kiša u Hercegovini je sanirala nekoliko požara koji su zahvatili velike površine šume, prijeteći ljudima i objektima. Posebno teško bilo je u Jablanici pa su se pljusku kao nikada ranije obradovali građani ove općine. Nažalost, padavine su zaobišle Mostar u kojem su trenutno aktivni požari na nekoliko lokacija.

Najteža situacija bila je u Malom polju kod Blagaja, gdje je vatra gašena tokom cijene noći. Trenutno su na terenu ekipe Profesionalne vatrosne brigade Mostar, koje dežuraju u blizini požarišta. Njima su tokom noći i jučerašnjeg dana asistirali pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blagaj, lokalno stanovništvo Blagaja i prijatelji koji su došli iz sjevernog dijela Mostara.

“Osim Malog Polja, izdvajamo i požare u Bučićima na sjeveru i na Čabulji. Na Čabulji je trenutno osam vatrogasaca, a stanje je nakon intervencije dosta bolje. Trenutno na kameri ne vidimo dim, tako da smo optimistični i vjerujemo da je vatra ugašena. Ekipa je i dalje na licu mjesta, dok je požar u Bučićima uspješno ugašen nakon trosatne intervencije. Trenutno još gori otpad u Opinama i ekipa upravo odlazi na lice mjesta”, rekao je dežurni dispečer u Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi Mostar.

Sinoć je uz veliki doprinos mještana ugašen i požar u Vranjevićima iznad Blagaja.