Mostar je doslovno zatrpan smećem. Deponija Uborak ostaje blokirana. Rješenje se ne nazire. Nadležni upozoravаju – ne prijeti mu samo ekološka, nego i zdravstvena katastrofa.

Sliku vidite, ali nepodnošljivi miris Mostara, nekada simbola svjetla i čistoće, ne osjetite. Procjenjuje se da je tisuću tona biološkog otpada na gradskim ulicama, a veliki dio nalazi se upravo ispred vrtića i škola.

Stanje ispred bolnica nije ništa drugačije. Otpad se gomila, a rješenja nema. Zdravstvene institucije uputile su apel za žurnim rješenjem ovoga problema, jer kako tvrde, posljedice mogu biti pogubne za sve. Kažu, nakupljeni biološki otpad može dodatno pogoršati epidemiološko stanje i zadržati koronavirus ukoliko se pojavi u gradu na Neretvi.

U ovakvom je stanju gotovo svaka mostarska ulica. Podsjećam, komunalna poduzeća ne odvoze otpad, jer nemaju kamo. Dio građana sjevernog dijela grada blokirao je deponiju Uborak, jer traže njeno premještanje i saniranje. Gradske vlasti ponudile su poboljšane uvjete rada deponije, ali mještanima okupljenim oko inicijative „Jer nas se tiče“ to nije rješenje.

A tiče se i ostalih 120 tisuća građana, kažu gradske vlasti i mole za razumijevanje i deblokiranje deponije.

Kako će se razviti situacija i do kada će se otpad skupljati na gradskim ulicama, ostaje za vidjeti. Postavlja se pitanje hoće li ova ekološka katastrofa prerasti i u zdravstvenu.