Stanari mostarskog naselja Bijeli Brijeg podnijeli su krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Ljube Bešlića i šefa Službe za građevinske propise Zdravka Čuljka, te urbanističko-građevinskog inspektora Nebojše Šarića. Prijava je podnesena zbog ilegalne gradnje u njihovom naselju, koja nakon svih zakonski raspoloživih aktivnosti nije zaustavljena.

Na ovome mjestu nalazila se prizemna kuća austrougarske gradnje, koja je prema Regulacijskom planu iz 2012. godine smjela biti samo rekonstruirana. Prizemnicu je sada zamijenio objekt od 6 katova. Godinu dana stanovnici ovoga naselja su peticijama pokušali ukazati na ilegalnu izgradnju, ali uzaludno. Stoga su odlučili podnijeti kaznenu prijavu protiv mostarskog gradonačelnika, šefa službe za građevinske propise i urbanističko-građevinskog inspektora Gradske uprave.

MARIO ĆOSIĆ, stanar naselja Bijeli Brijeg, Mostar

“Nama ništa nije ni prostalo, ovo udara na zdrav razum, dvije godine traju radovi da vam iskren budem, nisam se pošteno ni naspavao kao ni ostali stanari. I dalje stojimo pri onome, smatramo i čvrsto smo uvjereni da su dozvole izdate od gradonačenika i djelatnika odjela za urbanizam nezakonski.”

Iako stanari upozoravaju kako im je ugrožen stambeni i životni prostor, te da im je objekt zatvorio svjetlost i suzio ulicu, većina njih zbog straha od različitih pritisaka ne želi javno govoriti.

Stanarka susjednog objekta

“Ovo što se događa na Bijelom Brijegu, a i u gradu, je strahovito, nemamo više riječi ni ja ni svi stranari koji tu stanuju. Totalno je narušena, kvaliteta života je uništena, ljudi koji žive ovdje, mi više ne znamo kome da se obratimo.”

Pokušali smo doći i do stavova nadležnih iz Gradske uprave, ali uzaludno. Ili ne odgovaraju na pozive, ili ne žele pred kamere.
Podsjetimo, prije godinu dana obustavljena je gradnja ovog objekta zbog izgrađenih šest, umjesto planiranih pet katova. Iako uz brojne prepreke, izgradnja je nastavljena. Hoće li građani uspjeti spriječiti jedan u nizu mostarskih urbicida, kako ga nazivaju, ostaje za vidjeti. Na potezu je Tužiteljstvo HNŽ.