Domovi zdravlja Mostar i Stari grad pozvali su danas mjerodavne institucije i udruženja građana da hitno riješe problem deponije Uborak, koja je u blokadi od 22. februara zbog čega se danima gomila smeće na mostarskim ulicama.

Iz dva mostarska doma zdravlja upozoravaju na epidemiju gripe te veliki potencijalni rizik od korona virusa te dodaju kako se rizik od širenja zaraznih bolesti višestruko povećava uslijed velikih količina otpada koje se nalaze na ulicama.

U saopštenju se navodi da Mostaru ne prijeti samo ekološka nego i zdravstvena katastrofa u kojoj su vulnerabilna populacija starije osobe, djeca, hronični bolesnici, ali i svi ostali koji su izloženi opasnosti od virusa i zaraznih bolesti.

“Ukoliko dođe do eskalacije situacije, život u gradu odvijaće se vrlo otežano i mnogo toga će biti onemogućeno. Kako bismo smanjili ovaj rizik, još jednom apelujemo na sve institucije i udruženja građana da ozbiljno shvate ovu situaciju i hitno pristupe rješavanju ovog problema”, navodi se u saopštenju Doma zdravlja Mostar i Doma zdravlja Stari grad.