Svega dvojica obrtnika u staroj jezgri Grada Mostara nisu privremeno ili trajno obustavili svoje obrte. Ostali čekaju povratak stranih turista i bolje dane. Pomoć države tek je djelomično ublažila muke zanatlija u gradu na Neretvi.

U starom dijelu Mostara kroz koji je prije pandemije koronavirusa godišnje prolazilo više od milion turista, kao da je život stao. Skoro godinu stranih turista s izuzetkom gostiju iz regiona – nema, promet u ugostiteljskim objektima umanjen je za više od 50 posto, a pandemija je najviše pogodila obrtnike, koji izvjesno vrijeme skoro da i ne posluju.

SALKO BATLAK, vlasnik ateljea

“Država je jako malo uložila u nas, posebno u kulturu i umjetnost. Sami znamo kako je teško. Bilo je ranije teško, a danas pogotovo”.

ZARIFA VELIĆ, vlasnica ateljea

“Tužno da ne može biti tužnije. Vidite i sami – pusta ulica, niko živ ne prolazi, tek poneki prolaznik… Zaista smo u ovoj godini ugroženi”.

Obrtnici su u protekloj godini dobili kratkotrajnu pomoć vlasti, koja se odnosila na period od marta do juna, dok su u preostalim mjesecima kako kažu, bili prepušteni sami sebi. Čini se da će tako ostati i u novoj 2021.

SALKO BATLAK, vlasnik ateljea

“Nadamo se, pošto su vakcine aktualne, da će to biti bolje i da će se povećati promet za 20 ili 30 posto”.

ZARIFA VELIĆ, vlasnica ateljea

“Sad od Nove godine ništa nam ne priznaju i ja lično moram plaćati dadžbine, zakupninu, porez i sve što me sljeduje, a evo vidite, ne mogu ni jednu sliku prodati”.

Prema službenim podacima, u Mostaru su u prošloj godini trajno zatvorena 124 obrta. Privremeno su svoje obrte obustavila 72 obrtnika, dok optimizam s druge strane budi činjenica da su se i u vremenu pandemije pojavili novi obrti u gradu.

ANER KRUŠKONJA, predsjednik Obrtničke komore HNK

„U zadnje vrijeme najviše se otvaraju obrti vezani za solarne panele i informatičke usluge. To je sad aktualno“.

Među obrtima najviše su stradali oni koji su vezani za turizam. U Turističkoj zajednici Mostara zabrinuti su zbog nezainteresovanosti vladajućih struktura koje, kako nam kažu, ne žele ući u srž problema i tako sačuvati ne samo obrte, već i ovu granu privrede kao vodeću i u vremenu pandemije koronavirusa.

MENSUD DURAKOVIĆ, predsjednik TZ Grada Mostara

“Šta me je zabrinulo u posljednje vrijeme? Poticaji od raznih ministarstava sa bilo kojeg nivoa u smjeru turizma nisu išli pravim putem”.

Vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u septembru prošle godine usvojila je „korona-zakon“, koji se prema tvrdnjama obrtnika zasad nije pokazao efikasnim, prije svega zbog činjenice da se na njega predugo čekalo.