Udruženje obrtnika Grada Mostara zatražilo je od gradskih vlasti hitnu odluku o privremenom ukidanju naknada za korištenje bašti ispred ugostiteljskih objekata u Starom gradu i oprost komunalnih usluga do 1. siječnja 2021. godine, budući da im je zbog globalne pandemije novog koronavirusa i katastrofalne turističke sezone ugrožen opstanak.

Ujedno pozivaju i resorna tijela na višim razinama da se također pobrinu za nastavak financijske pomoći u oblasti turizma i ugostiteljstva. Gradske vlasti odgovaraju da razmatraju produženje odluka.

Udruženje obrtnika Grada Mostara traži da se korisnicima poslovnih prostora u Starom gradu oproste naknade do Nove godine te pozivaju više razine vlasti da pronađu dodatna sredstva za pomoć ugostiteljstvu i turizmu.

ELVIS REDŽIĆ, predsjednik Udruženja

“Tražimo od Gradske uprave dvije tačke: oslobađanje od kirija i zauzimanja javnih površina te oslobađanje plaćanja komunalnih naknada do Nove godine. Bili smo na sastanku sa šeficom Odjela za gospodarstvo Grada Mostara i oni nemaju sluha za nas. Gradonačelnik se nije udostojio ni komentirati ovaj problem. Zato tražimo neopozivu ostavku gradonačelnika ako u hitnom postupku ne udovolji našim zahtjevima, nema ih puno.”

Na konferenciji za medije se pojavio i Aner Kruškonja, predsjednik Komore obrtnika Hercegovačko-neretvanske županije te je nakon njegovih upadica došlo do svađe, prekida konferencije i prijetnji sudskim postupcima. Razlog njihove svađe – protokol.

ANER KRUŠKONJA, predsjednik Komore obrtnika HNK

“Udruženje obrtnika faktički ne postoji, oni su registrirani greškom Ministarstva pravosuđa HNK. Ovlast da zastupa obrtnike ima jedino Obrtnička komora HNK.”

Kruškonja tvrdi da se na ovim zahtjevima aktivno radi, a istu potvrdu smo dobili i iz Gradske uprave. Pisano su nam naveli kome je do sada odobrena pomoć i u kolikom iznosu te su naveli da će sve uredne platiše doprinosa moći računati i na drugi val pomoći.

“Grad Mostar dobio je ponovo zahtjeve za oslobađanje od zakupnine pravnih i fizičkih osoba koji djelatnost obavljanju u gradskim i ostalim poslovnim prostorima i zahtjev za oslobađanje od komunalne naknade do kraja kalendarske godine, a o čemu je već raspravljao Kolegij gradonačelnika. Nakon što se izvrši analize prihoda od strane Odjela za financije i nekretnine, pripremit će se i odgovarajuća Odluka. Temeljni kriterij prilikom izrade te Odluke bit će da su svi podnositelji zahtjeva izmirili obveze prema Gradu Mostaru s datumom 31.12.2019 godine.”

Dio poslovnih prostora u starom gradu u vlasništvu je Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve, a oni su najavili da će kao i proteklih mjeseci, u skladu s odlukama Grada Mostara pomoći ugostiteljima koji koriste njihove prostorije.