U okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021” u Narodnoj biblioteci Mostar, sinoć je održana promocija časopisa “Librum”.

Ovo je naš skroman doprinos kulturnom razvoju bosanskohercegovačkog društva, ali i obogaćivanju kulturnog prostora novim stručnim i naučnim informacijama, te diseminacija i primjena već postojećeg znanja. Prvi broj časopisa predstavlja početni korak, a naša želja je da izlazi svake naredne godine. Cilj nam je da na jednom mjestu skupimo postignuća Narodne biblioteke Mostar u jednoj godini, te da ta postignuća ostanu dugoročno zabilježena”, rekao je direktor Narodne biblioteke Rasim Prguda.

Promotor mr. Nusret Omerika je govoreći o značaju časopisa “Librum” istakao kako je to značajan iskorak i nakon dugo godina pokušaj da se ponovo oživi izdavaštvo u Mostaru.

“Svima nam je poznato da je Mostar nekada prednjačio po izdavaštvu na ovim prostorima, na prostorima bivše Jugoslavije, kako u izdavanju knjiga tako i u izdavanju časopisa. Nakon ovog nesretnog rata nastala je jedna pauza, jedan veliki vakum kad su u pitanju izdavaštvo i časopisi. Tako nakon časopisa ”Most” kojeg je uređivao rahmetli Alija Kebo nastala je velika praznina i mi smo osjetili potrebu da se pokrene časopis i eto kao što vidite ovaj časopis ”Librum” je ugledao svjetlost dana. Može se govoriti o njemu iz različitih uglova, s različitih aspekta, da li je kvalitetan, da li je trebalo biti još nekih rubrika da obuhvati još neka poglavlja, više književnosti, više estetike, više o bibliotekama, ali najvažnije je da je on tu”, istakao je Omerika.

“Mostarsko ljeto 2021” se nastavlja u danas u Centru za kulturu Mostar promocijom knjige “Dok su gorjele buktinje”, autora Adnana Velagića.