U Mostaru je 1952. godine osnovano Pozorište lutaka. “Snjeguljica i sedam patuljaka” bila je prva lutkarska predstava u Gradu na Neretvi, koju je režirao prvi profesionalni mostarski lutkar te osnivač Pozorišta Đorđe Bovan. Danas mostarsko Pozorište lutaka važi za jednu od najuglednijih institucija te vrste s mnoštvom domaćih i međunarodnih nagrada.

Lutkarska tradicija u gradu na Neretvi počela je prije 68 godina. S osnutkom Pozorišta lutaka, ambicije rastu te tadašnji učenici završnih razreda Učiteljske škole postaju prvi lutkari glumci. Za nekoliko godina Pozorište postaje ugledna profesionalna kuća koja je imala pet do šest premijera godišnje, a počinju i osvajati brojne nagrade kako na domaćim tako i na međunarodnim festivalima.

NEDŽAD MAKSUMIĆ, umjetnički direktor Pozorišta lutaka u Mostaru

„Šezdesetih godina Pozorište počinje saradnju sa poznatim svjetskim lutkarima, sa Česima, Poljacima, Rusima i tada marionete – lutke na koncima, bivaju zamijenjene drugim tipovima lutaka. Pozorište se pomalo osavremenjava sve do negdje zlatnih godina Pozorišta negdje 80.-ih kada tadašnji Ansambl biva proglašen najboljim Pozorištem lutaka u bivšoj Jugoslaviji“.

Do danas nije prestala suradnja sa svjetski priznatim redateljima koji su dali značajan obol mostarskom Pozorištu. Razdoblje posljednjega rata pogađa i ovu instituciju kulture kada je bila dijelom razrušena, no entuzijazam, koji je tadašnji kadar imao. podigao je Pozorište. Nastavljaju s predstavama, putovanjima i osvajanjima nagrada, ali i sa suradnjom s najvećim europskim i svjetskim umjetnicima. Danas imaju novi izazov.

NEDŽAD MAKSUMIĆ, umjetnički direktor  Pozorišta lutaka u Mostaru

„Ovo stanje pandemije za sve nas je jedno novo iskušenje. Najviše nam smeta što nam ne može ući u salu onoliko publike koliko imamo mjesta niti toj publici možemo ostvariti neke interaktivne predstave koje zahtijevaju i njihovo učešće“.

IGOR VIDAČKOVIĆ, glumac-lutkar u Pozorištu lutaka u Mostaru

„Djecu ne možeš zatvorit, reći da sjede i šute i da ništa ne komentiraju, mi čak šta više, volimo kad djeca reagiraju. Te neke nepredviđene stvari koje djeca znaju uradit tokom predstave su čak i smiješne i zabavne i na neki način se kasnije prepričavaju“.

Trenutačno obnavljaju dvije stare predstave – Mačak u čizmama i Bajka o izgubljenom vremenu, ali pripremaju i novitete.

EDIN KMETAŠ, direktor Pozorišta lutaka u Mostaru

„Ono što je specifično je što smo otkupili tekstove od Zijahove kćerke Selme Parisi, koja nam se javila prošle godine i ponudila određen broj tekstova da odaberemo za naše potrebe tako da u skladu sa time, odabrali smo da to bude jedan spoj specifičan koji će doći u Mostar, koji će raditi jednu novu predstavu“.

Osim djece koji su rado viđeni gosti u Pozorištu lutaka, zabavu će pronaći i oni veliki budući da su neke od predstava prikladne i za odrasle.