Međureligijsko vijeće BiH osudilo je vandalski čin ispisivanja grafita “Sve vas ovo čeka” i ustaškog simbola, slova “U”, na ogradi oko pravoslavnog groblja i Crkve Svete Nedjelje u mjestu Dobrič kod Širokog Brijega, te zahtijeva da počinioci budu što prije pronađeni i kažnjeni.

“Najoštrije osuđujemo ovaj vandalski čin izražavajući svoju solidarnost sa pravoslavnom zajednicom Širokog Brijega. Zahtijevamo da se počinioci što prije pronađu i u skladu sa zakonima najoštrije kazne”, saopšteno je iz Međureligijskog vijeća BiH.

Iz Vijeća su pozvali lokalne organe vlasti, ali i druge društvene faktore da javno osude ovaj napad, kako bi svi zajedno prekinuli talas nasilja nad svetinjama.

Međureligijsko vijeće BiH od lokalne zajednice traži da što prije uklone ovaj gnusni natpis koji vrijeđa svakog vjernika i civilizovanog građanina, te na taj način iskažu svoju solidarnost i empatiju sa svojim sugrađanima.

Iz Međureligijskog vijeća napominju da ih je o ovom vandalskom činu obavijestio nadležni sveštenik Nebojša Radić jer su ga uplašeni i uznemireni mještani jutros rano odmah obavijestili o ovom vandalizmu.

Dobrič je jedino mjesto u Širokom Brijegu gdje žive pravoslavni Srbi, njih oko 40, od koji neki ni u ratu nisu napuštali svoje domove, a neki su se vratiti nakon rata.