Nakon što je potvrdio da želi nastupiti za nacionalni tim Bosne i Hercegovine Muamer Tanković po drugi put promijenio je mišljenje, saopštili su danas iz Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH).

”U posljednjih nekoliko mjeseci N/FS BiH je poduzeo konkretne aktivnosti u pravcu rješavanja pravnog statusa sportskog državljanstva Muamera Tankovića, fudbalera Hammarby IF-a iz Švedske. On je slobodnom izjavom volje, u pisanoj formi, naveo da želi igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Njegovu izjavu, sa svom pratećom dokumentacijom, N/FS BiH je pravovremeno i u roku, dostavio u sjedište FIFA-e. Time je pokrenut proces promjene njegovog sportskog državljanstva, iz švedskog u bosanskohercegovačko, jer nije postojala niti jedna pravna zapreka. Međutim, tokom jučerašnjeg dana smo dobili službenu informaciju, da se Muamer Tanković obratio FIFA-i sa zahtjevom da on sada ponovo ima želju nastupati za reprezentaciju Švedske”, istakli su iz N/FS BiH, te naglasili:

”Naša je dužnost obavijestiti širu javnost o ovome slučaju, jer dugo vremena se stvara ‘kriva’ slika da N/FS BiH ne želi pomoći našim igračima u nastojanjima da ishode potrebnu dokumentaciju, kojom bi uz sve ostale potrebne radnje stekli pravo nastupa za naš nacionalni tim. Ovo je ilustrativna potvrda svih aktivnosti Saveza u nastojanju da svaki potencijalni fudbaler dobije šansu da nastupi za naš državni tim. Trenutno je u fazi rješavanje još nekoliko slučajeva po zahtjevima naših fudbalera iz inostranstva, i veoma smo blizu konačne realizacije njihovog pravnog statusa po pitanju državljanstva. Nastavit ćemo raditi i dalje na ovom planu, ne želeći pojedincima zatvarati vrata u njihovom nastojanju da nastupaju za neke druge nacionalne asocijacije”.

Iz N/FS BiH naveli su i ”želimo prezenitrati realne činjenice, pokazati koliko činimo i šta konkretno radimo po ovom pitanju”.

”Ponekada se čini da neki fudbaleri ovakvim potezima sebi žele podići cijenu. Mi nećemo odustati, borit ćemo se za svakog našeg mladog igrača iz inostranstva, ma gdje on bio i za koga igrao. Naše nastojanje je da svima pružimo šansu, a do njih je hoće li je iskoristiti i u budućnosti nastupiti za naš nacionalni tim. Muameru Tankoviću želimo sreću u njegovim narednim nastupima za nacionalni tim Švedske”, poručili su iz N/FS BiH.