Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša upozorio je da je epidemiološka situacija u toj zemlji veoma ozbiljna i ide ka dramatičnoj.

On je rekao da rezultati, odnosno analize, koje su proteklih dana rađene u Institutu, pokazuju da je gotovo 30 odsto testiranih pozitivno na virus korona.

Mugoša je pozvao političare, religijske vođe, istaknute prosvjetne, sportske i radnike u oblasti kulture da utiču na građane da poštuju mjere.

“Sada molimo sve koji mogu da utiču na građane da pomognu i apelima učine da što više stanovnika zaista primjenjuje sve mjere koje se mjesecima spominju, a koje mogu da učine da situacija postane bolja, odnosno da ne izgubimo kontrolu nad epidemijom, gdje ćemo imati veliki broj oboljelih i umrlih”, poručio je Mugoša.

On je rekao da se mora djelovati i da strahuje da će biti novog “zaključavanja”, posebno gradova u kojima su indikatori transmisije virusa u lokalnoj sredini izuzetno visoki, prenose crnogorski mediji.

“Predstoji nam otvaranje škola, a u isto vrijeme počinju respiratorne infekcije, gdje će se ovaj problem samo umnožiti”, upozorio je Mugoša.

On je zamolio i medije da daju dovoljno prostora i da se fokusiraju na mjere koje su upućene stanovništvu.

Mugoša je istakao da bi striktno poštovanje mjera 15 do 20 dana moglo da rezultira time da u Crnoj Gori postoji potpuna kontrola nad epidemijom.