Rezultat nedavnog konkursa u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK), na kojem u radni odnos nije primljen nijedan građanin srpske nacionalnosti, izazvao je burne reakcije srpske zajednice i političkih predstavnika u ovom dijelu Federacije BiH. Resorni ministar odgovara – srpski narod nije oštećen.

Na konkursu Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona na radna mjesta u administraciji primljeno je 26 osoba, ali među njima nijedan Srbin. Iz Koordinacije srpskog naroda uz poziv vlastima da promijene odnos prema srpskom narodu, poruke i da su na konkurse, poput nedavnog, odavno naviknuti.

SANJA BJELICA-ŠAGOVNOVIĆ, Koordinacija srpskog naroda

“Srbi zaista nisu ravnopravan narod u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kada je u pitanju odlučivanje, zapošljavanje, obrazovanje, jezik i tako dalje. U izvještaju ombdusmana iz prošle godine jasno piše da u 16 ministarstava i zavoda u HNK-a radi samo 15 Srba, a od toga u njih osam ne radi nijedan.”

Ministar odgovara da konkursom nije oštećen srpski narod. Navodi da su novi zaposlenici zamijenili kolege iste nacionalnosti.

SLAĐAN BEVANDA, ministar unutarnjih poslova HNK

“Istina jeste da ovaj put nije primljen niti jedan Srbin, jer se radilo o popuni/zamjeni djelatnika kojima je prestao radni odnos, vodeći računa o nacionalnosti bivših uposlenika na tim radnim mjestima. Prigodom novih upošljavanja i kroz izmjenu i modernizaciju postojeće sistematizacije radnih mjesta vodit ćemo računa i o upošljavanju Srba, jer je to i ustavna i zakonska obaveza za sva tijela i institucije državne službe.”

Rezultatom nedavnog konkursa, kao i kasnijim opravdanjima iz MUP-a, nezadovoljni su i srpski predstavnici u kantonalnoj vlasti.

VESNA SARADŽIĆ, zastupnica u Skupštini HNK

“Jasno je da ministar ovdje brani neodbranjivo. Bolje bi bilo da je šutio, jer ovako vrijeđa inteligenciju. Samo je još jednom potvrdio stvarno stanje kada je u pitanju položaj građana srpske nacionalnosti u HNK-a.”

Novih 26 zaposlenih iz reda Bošnjaka i Hrvata, ipak, nisu narušili nacionalni balans u resoru sigurnosti, tvrde u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

LJUDEVIT MARIĆ, glasnogovornik MUP-a HNK

“Sigurno su svi – sva tri naroda i Ostali – zastupljeni po popisu iz 1991. godine.”

Ohrabrujući je podatak da će srpski narod konačno, makar na papiru, postati konstitutivan u ovom kantonu. Ipak, ni to nije garant da će se u praksi ostvariti sva garantovana prava.

SANJA BJELICA-ŠAGOVNOVIĆ, Koordinacija srpskog naroda

“Nažalost, znamo da je u nekim drugim kantonima konstitutivnost davno usvojena, a da položaj Srba nije ništa bolji. Ali se bojim da će se, sve dok Srbi u Skupštini i Vladi ne budu imali nekoga koga su oni izabrali da ih predstavlja i da se bori za njihov položaj, stvari sporo kretati naprijed.”

O amandmanima za konstitutivnost Srba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Skupština će raspravljati na narednoj sjednici, nakon nekoliko propalih pokušaja iz prošlosti.