Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Kantona Sarajevo apeluje da građani izbjegavaju kupovinu i korištenje petardi i pirotehničkih sredstava kako ne bi time činili prekršaje, te spriječili eventualno povređivanje osoba i druge neželjene posljedice, a posebno da se onemogući da ta sredstva upotrijebe djeca i maloljetnici.

Iz MUP-a podsjećaju da onaj ko na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva bez odobrenja nadležnog organa, čini prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira.

“U slučaju činjenja ovakvih prekršaja mogu se izreći kazne za počinioce u iznosu od 300 do 900 KM, a za roditelje, odnosno usvojioce ili staratelje maloljetnih prekršilaca od 400 do 1.200 KM”, navode iz policije.

S obzirom na predstojeće vjerske i novogodišnje praznike može se očekivati vjerovatna pojava nabavke, prodaje i upotrebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava, navode iz MUP-a i podsjećaju da se takvim radnjama narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, a nisu isključena ni povređivanja, naročito osoba mlađe životne dobi.

“Da bi se ova štetna pojava preduprijedila i izbjegle neželjene posljedice Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je putem nadležnih organizacionih jedinica preduzela planske aktivnosti preventivnog i represivnog karaktera”, ističe se u saopštenju.