Nakon što su uhapšena tri inspektora Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, zbog sumnje da su pomagali uhapšenom pripadniku škaljarskog klana Milošu Božoviću, direktor Policije Republike Srpske najavio je nova hapšenja. Entitetski ministar unutarnjih poslova najavljuje i nova hapšenja pripadnika ovog ministarstva. Za to vrijeme, sve su glasniji navodi i o sukobima visokih funkcionera u MUP-u Republike Srpske.

Kao bomba je odjeknula vijest da su osim Miloša Božovića, pripadnika škaljarskog klana, uhapšeni i inspektori MUP-a Mladen Milovanović, Predrag Vatreš i Gorana Rečević. Sumnjiče se za pomaganje Božoviću, za kojim je raspisana crvena Interpolova potjernica zbog teškog ubistva u Crnoj Gori. Milovanoviću, koji je do nedavno bio šef jedinice u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala, određen je jednomjesečni pritvor, dok su Vatreš i Rečević pušteni da se brane sa slobode. Hapšenja u MUP-u su otvorila priču o dvije struje unutar MUP-a i sukobu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske i direktora Policije i lidera SNSD-a s druge strane.

SINIŠA KOSTREŠEVIĆ, direktor Policije Republike Srpske

„Ja lično i ministar Lukač ne bismo bili na tim pozicijama da ulazimo u sukobe. Možemo se posvađati, možemo imati različita mišljenja, ali da se prave klanovi, da imamo sukobe i dijelimo ljude… Imate 7.000
pripadnika MUP-a, nađite mi pet koji će to potvrditi i dokumentovati i ja neću više biti na ovoj poziciji.“

DRAGAN LUKAČ, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske

“Poruka svim našim građanima je da i ovim primjerom dokazujemo da policija Republike Srpske ima dovoljno snage i ogroman broj poštenih i hrabrih policajaca koji su spremni da očiste svoje redove od pokvarenih i korumpiranih i to ćemo nastaviti da radimo, bez obzira na to koliko bilo bolno i teško.”

Lider SNSD-a Milorad Dodik je navodni fizički sukob sa ministrom Lukačom, zbog hapšenja inspektora bliskih kriminalnim krugovima, nazvao bizarnim izmišljotinama. Zar neko misli da bi Lukač ostao ministar da se to desilo, pita Dodik.

MILORAD DODIK, predsjednik SNSD-a

„Malo je MUP-ova u regionu, ali i Evropi, koji se obračunavaju sa svojim pripadnicima koji sarađuju sa kriminalcima. Imamo snage da to radimo i dalje ćemo da radimo. I onda se pojave neke priče o sukobima. Nikakvih sukoba nema.“

RADOVAN VIŠKOVIĆ, premijer Republike Srpske

“Nema niko zaštićen. Bez obzira gdje radio, koju funkciju obavljao i da li nosio uniformu, da li imao značku, bio inspektor ili policajac, ako je napravio prekršaj, za to će odgovarati.”

S druge strane, opozicija tvrdi da je Ministarstvo unutrašnjih poslova odavno politizovano i da se rad policijskih službenika sveo na ispunjavanje partijskih i ličnih interesa.

PERICA STANIĆ, predsjednik Odbora za sigurnost SDS-a

„Srž problema leži u podređivanju interesa rada Ministarstva određenim partijskim i ličnim interesima. Nemoguće je da policijski službenici dođu do tako viskih pozicija, a da su skloni izvršenju najtežih krivičnih dijela. Naravno tu se postavlja pitanje odgovornosti rukovodećih radnika na svim nivoima.“

Ministar policije Republike Srpske najavio je da će narednih dana biti hapšenja u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i Srbiji i Hrvatskoj, a hoće li biti među uhapšenim i inspektora MUP-a kratko je odgovorio:”Čuće se”.