Na graničnim prelazima između Srbije i Slovenije od 30. maja priznavaće se PCR testovi na koronavirus, kao i potvrde o vakcinaciji izdate u Srbiji.

Ova odluka će važiti do 6. juna, pošto Vlada Slovenije na sjednicama svake nedjelje razmatra usvojene mjere i usvaja njihovo produženje ili izmjenu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Bez upućivanja na karantin kod kuće, osoba može ući u Sloveniju ako po ulasku podnese: dokaz o negativnom rezultatu PCR testa, ne stariji od 48 sati nakon uzimanja brisa, potvrdu ljekara za one koji su preležali Covid-19 najranije deset dana nakon preležanog virusa, a najkasnije do šest mjeseci.

Priznaju se i dokazi o vakcinaciji protiv Covida-19 koji dokazuju da je primljena: druga doza Pfizer/BioNTech najmanje sedam dana, druga doza vakcine Moderne najmanje 14 dana, prva doza AstraZenece najmanje 21 dan, doza vakcine kompanije Johnson&Johnson najmanje 14 dana, prva doza vakcine od Instituta za serum u Indiji/AstraZeneca najmanje 21 dan, druga doza Sputnika V najmanje 14 dana, druga doza vakcine kompanije Sinovac ili Sinopharm najmanje 14 dana.

Ovom odlukom se priznaju navedeni dokaz o negativnom PCR testu, potvrda ljekara, kao i dokaz o vakcinaciji izdati u Srbiji.

Takođe, u Sloveniju mogu ući, bez upućivanja na karantin i bez negativnog testa, djeca do 15 godina koja putuju u organizovanoj grupi u pratnji vaspitača, učitelja ili staratelja.