Na društvenim mrežama migranti su, navodno, objavili snimak iz kampa “Miral” u Velikoj Kladuši, na kojem se vidi kako policija Unsko-sanskog kantona (USK) nad migrantima upotrebljava prekomjernu silu.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona kažu da provjeravaju ove navode.

“Mi smo ovih dana imali pojačane kontrole u Velikoj Kladuši, naročito u napuštenim objektima, a također smo uočili da se pojavio neki snimak u smislu upotrebe sile od strane pripadnika Uprave policije. Mi unutar policije imamo službu za unutrašnju kontrolu i ispitat ćemo navode da li je došlo do prekoračenja u smislu obavljanja njihovih službenih dužnosti, a ako utvrdimo da je došlo, sigurno da će ti policijski službenici morati snositi sankcije”, kaže Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Na pitanje da li se dogodio incident i šta su zapravo pripadnici policije radili u ovom prihvatnom kampu, dobili smo sljedeći odgovor:

“U nizu situacija su se dešavali određeni neredi, čak je u jednom momentu došlo do upotrebe kamenica prema našim policijskim službenicima. Iz tog razloga smo mi i digli jedinicu za podršku da nemire unutar tog objekta dovedemo pod kontrolu”, kaže Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

U Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona kažu da će formirati predmet po službenoj dužnosti.

“Izvršićemo sve potrebne provjere s obzirom na to da o ovom događaju nismo informisani od strane MUP-a Unsko-sanskog kantona, a javnost će biti blagovremeno upoznata o izvršenim provjerama, odnosno o rezultatima izvršenih provjera”, kaže Irena Marjanović Čavkić, portparol Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Prema navodima ministra Kljajića, u petak bi trebalo početi postepeno izmještanje migranata iz kampa “Bira” u kamp “Lipa”. Dok kantonalne vlasti nastavljaju premještati migrante, oni to očigledno ne prihvataju.

Incidenti su gotovo svakodnevni, poput paljenja napuštenih objekata u Velikoj Kladuši gdje su migranti boravili. Zbog ovakve situacije ni nakon gotovo tri godine, migrantskoj krizi u Unsko-sanskom kantonu ne nazire se kraj.