Na području Grada Zenica tokom proteklih nekoliko sati i noći locirana su i uhapšena četiri lica koja se dovode u vezu sa pucnjavom u kojoj su licu H.J., rođenom 1982. godine iz Zenice, nanesene tjelesne povrede, usljed kojih je isto veče i preminulo u Kantonalnoj bolnici Zenica.

U ovoj akciji policije uhapšena su lica: H.H., rođen 1987. godine, P.A., rođen 1994. godine, Č.S., rođen 1994. godine i Č.M., rođen 1992. godine, svi iz Zenice.

Uhapšeno je i sedam lica koja se sumnjiče da su učestvovala u pucnjavi koja se dogodila 10.08.2020. godine oko 23 časa u ulici Prve zeničke brigade, kada su dva lica zadobila lakše tjelesne povrede.

Tačnije, policijski timovi su nakon intenzivne potrage locirali i uhapsili sljedeća lica: A.A., rođen 1987. godine, B.H., rođen 1985. godine, O.M., rođen 1985. godine, G.A., rođen 1987. godine, V.M., rođen 1987. godine, S.E., rođen 1987. godine i H.A., rođen 1985. godine, svi iz Zenice.

Nad uhapšenim licima se u službenim psrostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona sprovodi kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca, biti predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Izvršeni su i pretresi stambenih objekata i putničkih motornih vozila koja koriste osumnjičena lica radi pronalaska i oduzimanja predmeta i oružja, koji potiču iz izvršenih krivičnih djela i koji će biti korišteni kao dokazi u daljnjem postupku.

Sva lica koja su u oviru naznačenih aktivnosti i istrage uhapšena od ranije su poznata policiji kao počinioci prekršaja ili krivičnih djela.

Iz MUP-a napominju da će na području Grada Zenica u narednim danima od strane policijskih timova biti sprovođene pojačane kontrole i akcije, u okviru kojih će biti vršeni detaljni pregledi ugostiteljskih objekata, sportskih kladionica, lica u objektima, pojačane kontrole u saobraćaju, kao i pojačane kontrole svih lica koja su bezbjednosno interesantna policijskim strukturama i koja su evidentirana kao izvršioci prekršaja i krivičnih djela.