Muslimani širom svijeta danas proslavljaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od dva najveća muslimanska praznika. Svečani program i bajram-namaz iz Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu gledajte u direktnom prijenosu na BHT1 od 05:15 sati.

Ramazanski bajram nastupa 1. ševvala, desetog mjeseca hidžretskog kalendara.

Bajram se slavi tri dana. Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice, drugog dana se obilaze mezarja i taj dan se obilježava i kao Dan šehida, dok je treći dan predviđen za druženje s prijateljima i poznanicima.

Bajram se kod muslimana čestita riječima ”Bajram šerif mubarek olsun” što u prijevodu znači ”Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen”. Odgovor je: Allah razi olsun (Neka je Allah zadovoljan tobom).

Važnost i vrijednost mjeseca ramazana

Ramazan je mjesec u kojem je počela objava Kur’ana, svete muslimanske knjige, poslaniku Muhammedu a.s. prije više od 1.400 godina.

Tokom ovog mjeseca, vjernici poste od momenta pred zoru, pa sve do sumraka. Tokom tog perioda se odriču jela, pića, konzumiranja duhana i od seksualnih odnosa.

Post je jedan od pet stubova islama, zajedno sa muslimanskom objavom pripadnosti vjeri, dnevnim molitvama, dobročinstvom, te hodočašćem na hadž u Meku ako su zdravstveno i finansijski u mogućnosti.

U mnogim državama sa muslimanskom većinom skraćuje se radno vrijeme i mnogi restorani su zatvoreni tokom perioda posta.

Na kraju ramazana, muslimani slave Ramazanski bajram – Eid al-Fitr što na arapskom znači „praznik okončanja posta“.

Ramazanski bajram Begova džamija
Foto: Fena/Almir Razić

Centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom Ramazanskog bajrama biće održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Prema Takvimu Islamske zajednice (IZ), bajram-namaz je u 6:02 sati.

Nakon sabah-namaza biće održan svečani program kojeg će izvesti poznati učači Kur’ana, ilahija i kasida.

Prigodan vaz ovom prilikom održat će prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije dr. hfz. Mensur-ef. Malkić.

BHT1 i BIR Televizija će centralnu bajramsku svečanost prenositi uživo, od 05:15 sati.

Bajram-namaz će biti obavljen uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera.