Bivši lider jugoslovenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravko Mustač, koji je u Njemačkoj zajedno s Josipom Perkovićem osuđen za učešće u ubistvu emigranta Stjepana Đurekovića, danas dolazi na odsluženje kazne u Hrvatsku, neslužbeno se saznaje iz više izvora.

Mustač bi u Zagreb trebao stići jednim od četiri redovna leta iz Minhena. U Ministarstvu pravosuđa kažu da će, prema redovnoj proceduri, potom biti odvezen u Centar za dijagnostiku remetinečkog zatvora, gdje će nakon stručne procjene biti raspoređen u neku od kaznionica.

Kada je krajem oktobra Vrhovni sud odbacio posljednju Mustačevu žalbu, njegov advokat Lidija Horvat kazala je da, s obzirom na zakonske rokove, očekuje kako će kroz mjesec dana doći u hrvatski zatvor na odsluženje 40-godišnje kazne.

Vrhovni sud tada je izvijestio da je kao nedopuštenu odbacio Mustačevu žalbu protiv odluke tog suda kojom je potvrđena ranija presuda Županijskog suda u Velikoj Gorici. Taj je sud Mustaču odredio 40-godišnju zatvorsku kaznu prevodeći u hrvatski pravni sistem presudu iz Njemačke gdje je, zbog Đurekovićevog ubistva, osuđen na doživotni zatvor zajedno sa svojim saradnikom Perkovićem koji je Hrvatskoj izručen 11. jula.

Iako im je njemački sud izrekao istu kaznu, Perkoviću je zagrebački Županijski sud, koji mu je nadležan jer je živio u Zagrebu, odredio 30-godišnju kaznu prema hrvatskim propisima koju treba odslužiti u domaćem zatvoru. Trenutno je u zatvoru u Glini.

Vrhovni zemaljski sud u Minhenu Perkovića i Mustača osudio je u avgustu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog podsticanja i pomaganja ubistva hrvatskog emigranta Đurekovića kojeg su u julu 1983. u Volfratshauzenu ubili zasad nepoznati počinioci.

Obojica su od početka odbacivali krivicu, a nakon njemačke presude obratili i Evropskom sudu za ljudska prava od kojeg očekuju da zatraži novo suđenje.