U okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021” u ponedjeljak je u Spomen kući Džemala Bijedića Muzeja Hercegovine Mostar upriličena izložba “Antički srednjovjekovni spomenici” autora Edina Mulovića.

Na izložbi je predstavljen mali fundus predmeta arheološke zbirke spomenutih perioda koje posjeduje Muzej Hercegovine, a koji su pronađeni na širem prostoru Hercegovine, priopćeno je iz Mostarskog ljeta.

“Uz foto prikaze izložbe, izloženi su i poneki prenosivi predmeti, a pripremljen je i katalog izložbe koji sadrži opširnije podatke o svakom od izloženih predmeta, kao i onih koji su prikazani na foto panoima. Od antičkih spomenika izdvojio bih spomenik djevojke Lupe, koja je okončala život s 22 godine. Njeni otac i majka Leon i Kvartila podigli su spomenik koji predstavlja klasičnu rimsku umjetnost, koja je inače rijetkost na prostorima BiH”, kazao je kustos Muzeja Hercegovine Edin Mulović.

Dodao je kako iz rimskog perioda imaju još dosta spomenika.

“Tu je dosta redilskih ploča, miljokaza, ploča s raznim natpisima, a izložili smo također i neke eksponate iz perioda kasne antike. Mnogi su morali biti prikazani na panoima, jer stećke ne možemo prebaciti”, kazao je Mulović.

Muzej Hercegovine još od pedesetih godina prikuplja ovakvu vrstu građe, a mnogi su izloženi izvan Muzeja. Stećci, sarkofazi, rimske are te brojni drugi spomenici će, ističu iz Muzeja, biti bolje zaštićeni u nekim drugim prostorima. U tijeku je i restauracija mnogih od njih, a intenzivno se radi i na procesu digitalizacije.

Na programu Mostarskog ljeta u utorak je pretposljednji sadržaj ovogodišnjeg izdanja navedene kulturne manifestacije.

Riječ je o trećem u nizu susreta u tijeku Ljeta na kojima mostarska publika može upoznati neke od izdavačkih i suizdavačkih projekata Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, a ovaj put u pitanju je “Bibliografija medicinskih djela u SR BiH do 1895. godine” autora Ajnije Omanić i Samuela Elazara.

O knjizi i zdravstvenim prilikama na području BiH u prošlosti govore Arif Smajkić, Zarema Obradović, Fahrudin Kulenović, te autor Omanić, stoji u priopćenju.