Najveći dio zbirke Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH nalazi se u depou  i nedostupan je javnosti. Da bi ga  učinili vidljivim i dostupnim publici, odlučili su pokrenuti projekat “Online predstavljanje najznačajnijih zbirki”.

U stalnoj postavci Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti posjetioci mogu vidjeti tek dio zbirki, dok je glavni dio pohranjen u depou. Taj dio zbirki običnim građanima i posjetiocima nije dostupan, osim istraživačima koji rade na naučnim radovima. Projekt “Online predstavljanje zbirki” već neko vrijeme omogućava pratiocima muzeja na društvenim mrežama da vide neke od takvih eksponata.

Plan je da svaki mjesec predstave zbirku jednog od književnika iz fundusa muzeja, što će trajati najmanje 12 mjeseci.

MIHNETA AVDIĆ, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

„Neke privatne predmete pisaca koje recimo nikad ne bi mogli da vide ni u muzeju jer jednostavno, to su vrlo vrijedne zbirke, i vrijedni eksponati. Mi nismo u mogućnosti da svima dozvolimo pristup, jer se takve stvari oštećuju. A ovako online, na našem facebooku i instagramu, ljudi mogu to da vide, saznaju nešto više o tom eksponatu, i ja vjerujem da ih zainteresujemo, da svaki naredni dan čekaju da vide šta će biti naredno, šta ćemo im predstaviti“.

Ovaj projekat samo je jedan u nizu ostvarenih u kriznom vremenu pandemije, u kojem je muzej morao značajno preorijentisati svoje aktivnosti na online prostor, ali nikada nije prestao sa radom. Proteklih dana Muzej je sa izložbom “Vezeni most” gostovao u mjestu Tršić u Srbiji, u okviru Sedmice muzeja. Izložba je bila dio programa manifestacije Muzeji za 10 (Noć muzeja )!

ŠEJLA ŠEHABOVIĆ, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

„Mi smo imali tu sreću da imamo čime da učestvujemo u takvom jednom  projektu. U ovom momentu naša izložba, naše kolegice Tamare Sarajlić- Slavnić gostuje u Muzeju jezika i pisma u Srbiji. S njima smo nekako prema zajedničkom programu i prema srodnosti institucija uspostavili vrlo blisku saradnju vezano uz projekt “Muzejske priče”.

Međunarodnim projektom predstavljanja njihovih aktivnosti želi se povećati vidljivost muzeja, te skrenuti pažnja javnosti na njihov značaj u društvu.