Ministarstvo vanjskih poslova BiH obavijestilo je javnost da je Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde BiH upućen dopis kojim je zatražen inspekcijski nadzor u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

MVPBiH zatražilo je inspekcijski nadzor na temelju velikog medijskog zanimanja za slučaj imenovanja veleposlanika Bosne i Hercegovine u Republici Češkoj, temeljem Odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dopisom je zatraženo da Upravni inspektorat ispita zakonitost cjelokupnog procesa upućivanja imenovanog veleposlanika na diplomatsku obuku i donesenih pravnih akata u svezi s tim, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Podsjetimo, protiv ovog, po svemu sudeći nezakonitog imenovanja, jučer su svoj glas digli sarajevski, banjalučki i mostarski studenti navodeći kako je nedopustivo da poslove veleposlanika obavlja osoba koja ima samo srednjoškolsko obrazovanje što je, pak, slučaj kod ovog imenovanja.

Riječ je o imenovanju poznate bh. književnice i spisateljice Martine Mlinarević koju je Predsjedništvo BiH predložilo u četvrtom mjesecu ove godine, a na prijedlog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.