Ministarstvo vanjskih poslova apeluje Ministarstvu sigurnosti BiH da što prije okonča potrebne procedure za carinjenje donacije pristigle iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, jer im je, kako ističu, uredno dostavljen spisak robe i potrebna prateća dokumentacija, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

“Specifičnost ove vrijedne donacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je došla u BiH posredstvom MVP-a BiH, leži u činjenici da je ova pomoć dodjeljena od strane privatnog lica, uvažene šeikinje iz Emirata. S obzirom da država UAE nije donator, njene institucije nisu bile u mogućnosti da specificiraju vrijednost donirane opreme, kao što je to bio slučaj sa većinom opreme koja je zaprimljena u Bosni i Hercegovini. Donator, iz njemu znanih razloga, nije htio niti je to u skladu sa njihovim običajima, da naznači vrijednost donacije koju je privatno uputio za građane Bosne i Hercegovine”, dodaje se u saopštenju.

Iz MVP navode da Ministarstvo sigurnosti treba da pristupi formiranju stručne komisije koja utvrđuje vrijednost zaprimljene pomoći i na osnovu tih parametara provodi administrativnu proceduru koja je predviđena za ovu vrstu robe.

U saopštenju se ističe da je slična donacija iz UAE bez problema prihvaćena u Crnoj Gori, ali i u još nekim zemljaa, te distribuirana građanima.

Podsjetimo, iz Minsitarstva sigurnosti je dan prije saopšteno da im MVP nije dostavilo dokumentaciju neophodnu za carinjenje donacije UAE.