Remek djela bh. kinematografije, koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta, Mediteran Film Festival prikazat će u of programu “Filmski centar Sarajevo”, saopćeno je iz MFF-a.

U onlajn izdanju, 21. Mediteran Film Festival donosi filmove “U zavjetrini vremena” Vlatka Filipovića, “Ime čovjeka” Bakira Tanovića, “Carski dan” Milutina Kosovca i “Nadu” Midhata Mutapčića. Uz ove MFF će prikazati i “Sanjare” Vefika Hadžismajlovića te “Crne bašte” Petra Ljubojeva.

Filmski centar Sarajevo, kao pravni nasljednik arhive bosanskohercegovačke kinematografije (Bosna film, Sutjeska film, Studio film), brine se za očuvanje filmske baštine kroz arhiviranje, restauriranje i digitalizaciju arhivske građe. U katalogu Filmskog centra nalazi se više od 70 dugometražnih igranih filmova, oko 600 dokumentarnih i kratkih filmova i tisuće metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu bosanskohercegovačkog filma, ali i o burnoj povijesti zemlje u razdoblju od 1945. do 1992. godine.

Svi filmovi će biti dostupni putem digitalne platforme na službenoj festivalskoj stranici www.mff.ba.

Podsjećamo, dvadeset i prvo izdanje Mediteran Film Festivala bit će održano od 19. do 22. kolovoza u onlajn formatu. U službenom programu ovogodišnjeg festivala bit će prikazano dvadeset dokumentarnih filmova, deset u konkurenciji dugometražnog te deset u konkurenciji kratkometražnog dokumentarca

Sjajna filmska ostvarenja izabrao je selektor festivala Zdravko Mustać. Dok su mnoga od njih već pobrala nagrade na velikim filmskim festivalima, neki će na MFF-u imati svjetsku premijeru.

Dva tročlana međunarodna žirija odlučivat će o nagradama za najbolji dugi dokumentarac na Mediteranu – Gran Pri festivala i te Best Šort za najbolji kratki film.