Nakon dvoipogodišnje pauze uslijed pandemije koronavirusa u austrijskoj prijestolnici se 11. i 12. septembra ponovo održava svjetski poznat Vienna City Marathon (VCM).

U sklopu ovog velikog sportskog događaja bit će organizovano i Državno prvenstvo Austrije u maratonu.

Prvi maraton grada Beča održan je 1984. godine. Uz poštivanje epidemioloških mjera pored glavne utrke na 42 kilometra održavaju se i štafetni maraton i polumaraton. Prijave na manji događaj Coca-Cola Inclusion Run na 800 metara su još uvijek otvorene.

Ruta je ostala nepromijenjena. Počinje pored Bečkog međunarodnog centra, prelazi Reichsbrücke i prometni čvor Praterstern i Ringstraße do Bečke državne opere. Ruta se vraća do Heldenplatza (preko Mariahilferstraße) gdje završava polumaraton. Učesnici punog maratona nastavljaju pored Rathausa (Vijećnice) te lijevom stranom Donaukanala preko Pratera i dalje do cilja na Heldenplatzu. 

Svih 26.000 maratonaca moraju biti negativni na Covid-19. Njih 93 posto je i vakcinisano. Sam test važi do početka utrke.

– Veoma smo sretni što smo prvi u svijetu koji organizujemo veliki gradski maraton nakon duže pauze. Smatramo to jakom inspiracijom za ponovno pokretanje organizovanog trčanja u svijetu – kaže organizator Wolfgang Konrad.

Maraton je poznat po učešću elitnih svjetskih trkača. Ove godine svu pažnju će privući atletičarka Gelete Burka iz Etiopije. Ova pobjednica maratona u Parizu 2019. godine sa svojim najboljim vremenom od 2:20:45 je najbrža trkačica koja je ikada učestvovala na maratonu u Beču. Tu su i učesnice iz Kenije poput Risper Chebet (2:23:45), Rebecce Kangogog (2:24:25) i švicarske rekorderke Fabienne Schlumpf (2:26:14), saopćeno je iz Eurocom-PR.