Biciklistička trka “Beograd-Banjaluka” počinje 22. aprila u Beogradu, a na njoj će učestvovati oko 175 biciklista s pet kontinenata i tridesetak zemalja svijeta.

Ove godine, na 15. izdanju trke učestvovaće 25 ekipa, a takmičari dolaze iz Paragvaja, Kolumbije, SAD-a, Kanade, Kazahstana, Kine, Kambodže, Novog Zelanda, Australije i velikog broja evropskih zemalja.

Direktor trke Vladimir Kuvalja na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao je da je ponosan što su prošle godine organizovali trku iako je zbog pandemije koronavirusa odgođeno 80 odsto trka u svijetu.

“Nismo imali ni jedan slučaj zaraze, a nadam se da će tako biti i ove godine”, kazao je Kuvalja i dodao da je ovo najjača godina što se tiče ekipa od početka održavanja 2007. godine.

Ovogodišnje izdanje imaće četiri etape: Beograd – Šabac (22. april), Obrenovac – Bijeljina (23. april), Bijeljina – Vlasenica (24. april), Prijedor – Banjaluka (25. april).

Takmičari će granicu Srbije i Bosne i Hercegovine kao i prethodnih godina preći bez zaustavljanja. Trka se završava u Banjaluci 25. aprila tradicionalnim krugovima po centru grada na Vrbasu.

Sonja Davidović, ministrica porodice, omladine i sporta bh entiteta Republika Srpska, zahvalila je Gradu Beogradu na mogućnosti da se protiv koronavirusa vakcinišu sportisti iz RS-a, Srbije, i Sjeverne Makedonije.

“Ova trka je prilika da oživimo sport koji je utihnuo zbog okolnosti pandemije i da budemo dobri domaćini”, rekla je Davidović koja je takmičarima poželila dobro zdravlje i uspješnu trku.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da je sport ponovo ujedinio političare, institucije i gradove. Izrazio je zadovoljstvo jer ovaj veliki događaj nije zaustavila ni pandemija koronavirusa.